Platforma DA acuză CCA de „complicitate” cu posturile de televiziune controlate de Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr acuză Consiliul Coordonator al Audiovizualului că ar proteja posturile de televiziune din trustul oligarhului Vladimir Plahotniuc, chiar dacă acestea ar încălca grav deontologia jurnalistică.

Asta după ce formațiunea politică a sesizat CCA în legătură cu una dintre emisiunile de la postul Publika TV în care Platforma DA și PAS au fost denigrate prin utilizarea unor „imagini trucate” și „acuzații mincinoase”.
„În emisiunea respectivă, prin trucaj grosier de imagini, prin citarea unei clone mediatice de tip killer, opoziția antioligarhică a fost linșată într-un mod ce întrece orice imaginație. Cristian Tabără și-a permis să emită comentarii acide și mincinoase referitoare la o conferință de presă a PAS, în baza unui fals de imagine mai mult decât evident. Poza comentată era, de fapt, o imagine preluată de la conferința respectivă, în cadrul căreia în spatele celor așezați la masă, stăteau persoane cu pancarte în mâini. Pe imaginea difuzată de Publika TV (care a fost prezentă la eveniment!), inscripțiile de pe pancarte au fost trucate și înlocuite cu mesaje ofensatoare la adresa lui Andrei Năstase și a opoziției, în general”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

Consiliul de presă al Republicii Moldova a constatat că prin difuzarea și comentarea în emisiunea respectivă a unor imagini, ca fiind autentice, realizatorii și prezentatorii emisiunii au distorsionat realitatea și au dezinformat opinia publică, fiind încălcate prevederile Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolele 2.1, 2.2, 2.5, 2.8.

„Totodată, Consiliul de presă atrage atenția asupra faptului că difuzarea unor falsuri informaționale contravine flagrant spiritului eticii jurnalistice și recomandă postului Publika TV să nu se implice în activități de denigrare intenționată a unor persoane sau grupuri. În același răspuns, Consiliul de presă anunță că intenționează să se adreseze proprietarului postului Publika TV cu o scrisoare referitoare la creșterea semnificativă a numărului de încălcări ale standardelor deontologiei jurnalistice, comise de Publika TV”, semnalează partidul conduse de Andrei Năstase.

Platforma DA acuză faptul că, „Consiliul Coordonator al Audiovizualului, a evitat să califice, conform legislației în vigoare, manipularea crasă comisă de Publika TV, recomandând ipocrit autorului sesizării… să ceară dreptul la replică”.

Astfel, formațiunea politică mai acuză CCA de „obediență proprietarului Publika TV”, semnalând faptul că „era obligat să sancționeze postul Publika TV cel puțin cu o avertizare publică, iar în cazul recidivării, cu aplicarea unor amenzi specificate în lege”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...