Mai mulți angajați ai IGP au fost suspendați din funcție, după decesul suspect al tânărului Andrei Brăguța

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai muți angajați ai Inspectoratului General de Poliție implicați în cazul lui Andrei Braguța, tânărul care a murit în penitenciar în condiții suspecte, au fost suspendați din funcție.

Inspectoratul General de Poliţie anunță că, pe parcursul anchetei de serviciu, inițiate de Direcția Inspectare Efectiv a Inspectoratului General al Poliției, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor în cazul decesului lui Andrei Braguța, la 29 august curent, inspectorul de serviciu, inspectorul inferior, ofițerul principal, toți angajați ai Serviciului de Gardă al Izolatorului de Detenție Provizorie și locțiitorul comandantului Batalionului Special de Escortă și Pază ai Direcției de Poliție a municipiului Chișinău au fost suspendați din funcție.

Depratamentul Instituţiilor Penitenciare neagă faptul că tânărul de 31 de ani, decedat acum câteva zile în unul dintre penitenciare s-ar fi aflat în instuţie pe parcursul a două săptămâni. Mai mult, acesta s-ar fi stins din viaţă în Penitenciarul 16 – Pruncul, care are statut de spital penitenciar, şi nu în Penitenciarul 13. Potrivit directorului DIP, Aureliu Suhan, acesta s-a aflat în Penitenciarul 13 doar câteva ore, pe 24 august, după care a fost transferat la Pruncul unde şi a decedat, de pneumonie, potrivit declaraţiilor oficiale, la data de 26 august, în jurul orei 3:00 noaptea.

Citeşte şi: Rudele unui bărbat decedat în penitenciarul 13 acuză autorităţile de moartea acestuia

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful DIP a menţionat că Andrei Braguţa a fost adus la Penitenciarul 13 pe data de 21 august, însă „examinarea medicală a determinat că mai întâi necesită investigaţii medicale la spital”. Astfel, acesta ar fi fost trnasferat la Spitalul clinic de Psihiatrie, conform unei hotărâri de judecată „Noi am fost obligaţi să o executăm. Partea de executare pentru a-l transporta la Spitalul de Psihiatrie este competenţa poliţiei”, a menţionat şeful DIP.

Rudele afirmă ca bărbatul ar fi fost reținut acum două săptămani, pentru că se luase la harț cu agenții de patrulare. Polițișii l-ar fi amendat pentru depășirea limitei de viteză, iar el nu ar fi fost de acord. După cele 72 de ore petrecute la inspectoratul Ciocana, acesta a primit 30 de zile de arest în izolator la penintenciarul 13, informează protv.md.

Citeşte şi: Anchetă internă privind decesul bărbatului de 31 de ani într-un penitenciar. Poziţia oficială a Ministerului Justiţiei şi DIP în acest caz

Tatăl victimei afirmă că timp de o săptămână cât a stat fiul său în închisoare, oamenii legii i-ar fi permis să-l vadă o singură dată. După o săptămână, tânărul a murit în condiții suspecte, iar în certificatul de deces motivul este pmneumonie, susțin rudele. Medicii legiști le-ar fi spus rudelor că acesta a decedat pe 25, și nu pe 26 august cum spuneau responsabilii de la penitenciar. Ba mai mult, familia bărbatului a fost anunțată după trei zile de la moartea acestuia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...