Delectează-ți sufletul cu muzică clasică, participând la cea de a VIII-a ediție a Festivalului „Regina Vioara”

Orchestra

În perioada 10–13 septembrie curent, la Chişinău, se va desfăşura cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică violonistică „Regina Vioară”. Pe parcursul Festivalului vor avea loc 4 concerte,care se vor desfășura în incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, cu începere de la ora 19.00.

Invitatul special al actualei ediții este Răzvan STOICA, unul dintre cei mai talentaţi tineri violonişti din Europa, discipol al şcolii româneşti de vioară care s-a afirmat pe plan profesional în timpul studiilor sale în Olanda şi care în prezent activează la Salzburg. Răzvan Stoica va concerta pentru prima dată la Chişinău. Pe 10 septembrie, el va evolua  în cadrul concertului de deschidere a Festivalului, în interpretarea sa vor răsuna „Omagiu lui Serghei Lunchevici” inspirat de „Balada” de C. Porumbescu în prelucrare de Vasile Goia şi cele „Şase dansuri româneşti” de B. Bartok. Pe parcursul Festivalului, iubitorii muzicii clasice vor putea admira talentul tânărului virtuoz român şi pe 12 septembrie, în timpul concertului „Duo Stoica”, un recital pentru pian şi vioară, prezentat de Răzvan Stoica şi soră-sa, Andreea Stoica.
Alături de unele nume cunoscute a melomanilor din ţara noastră, precum Dan-Iulian Druţac (Moldova) şi Anna Savkina (Rusia), pe afişul Festivalului apar şi unele nume noi – Solomiya Ivakhiv (SUA) şi Elena Jmurko (Moldova, Tiraspol). Toţi aceşti talentaţi violonişti vor evolua, împreună cu Ansamblul de instrumente cu corzi „Kaiser” din Chişinău, în cadrul unui concert de muzică camerală, programat pentru 11 septembrie.
Prezenţa americană la Festival este susținută de Ambasada SUA în Republica Moldova.Tânăra reprezentantă a şcolii violonistice de peste ocean, Solomiya Ivakhiv, va interpreta,în premieră la Chişinău, concertul pentru vioară şi orchestră de compozitorul american Samuel Barber, la pupitrul orchestrei aflându-se Steven Huang, cunoscut dirijor şi profesor universitar din SUA.
La fel ca și în cadrul celorlalte ediţii, pe scena Festivalului vor cânta unii dintre cei mai buni elevi ai renumitei profesoare Galina Buinovschi,care vor beneficia de sprijinul  Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
În mod tradiţional, la pupitrul Orchestrei simfonice a Festivalului se vor afla fraţii Dumitru şi Vasile Goia, Artişti ai Poporului, fondatorii şi organizatorii permanenţi ai Festivalului Internaţional de Muzică Violonistică „Regina Vioară”.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente