08:06:44 29.03.2024
Stiri

SCANDAL pe tema Brexit. Irlanda SOMATĂ să blocheze negocierile Marii Britanii cu UE. Nemulţumirile se precipită

Știri 01.09.2017 09:00 Vizualizări1932 Autor: Ziarul National


SCANDAL pe tema Brexit. Irlanda SOMATĂ să blocheze negocierile Marii Britanii cu UE. Nemulţumirile se precipită

Formaţiunea naţionalistă irlandeză Sinn Fein îndeamnă Guvernul Irlandei să blocheze negocierile între Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema relaţiilor post-Brexit, argumentând că nu se înregistrează progrese privind frontiera din zona Irlandei de Nord, teritoriu britanic, informează mediafax.ro.

Ieşirea Marii Britanii din UE riscă să afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord, în contextul în care Acordul din 1998 prevede libera circulaţie între Marea Britanie şi Irlanda. În contextul în care Londra insistă să intensifice controlul asupra frontierelor Marii Britanii, Sinn Fein vrea acordarea unui statut special regiunii Irlanda de Nord.

„Guvernul irlandez trebuie să insiste că negocierile pe tema Brexit nu pot trece la etapa următoare", a declarat joi liderul Sinn Fein, Gerry Adams.

„Faptul că nu există progrese decisive în negocieri demonstrează că planurile britanice pentru Brexit sunt nefuncţionale şi nerealiste", a argumentat Adams.

"Poziţia Guvernului britanic în sensul ieşirii din uniunea vamală, din piaţa unică şi din Curtea Europeană de Justiţie, precum şi refuzul de a accepta pe termen lung Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului intră direct în contradicţie cu angajamentele asumate faţă de Irlanda", subliniază Adams.

Guvernul Theresa May şi Uniunea Europeană "nu au înregistrat progrese decisive" în negocierile pe tema Brexit, a anunţat Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, după noua sesiune de discuţii, încheiată joi. "Săptămâna aceasta a permis furnizarea de clarificări utile, dar nu s-au înregistrat progrese decisive pe temele centrale", a declarat Michael Barnier. Marea Britanie solicită "imposibilul", a adăugat Michel Barnier, explicând că Londra şi Bruxellesul sunt "încă departe" de posibilitatea iniţierii negocierilor pe tema viitoarelor relaţii.

Uniunea Europeană consideră prioritare în negocieri cuantumul angajamentelor Londrei faţă de UE, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro, situaţia cetăţenilor europeni aflaţi pe teritoriul britanic şi viitorul frontierei între Irlanda şi Irlanda de Nord, teritoriu britanic. "Cu cât ambiguitatea pe aceste teme va fi eliminată mai rapid, cu atât vom putea discuta mai repede despre viitorul relaţiilor" între Marea Britanie şi UE, sublinia Barnier acum două zile, recomandând Londrei să înceapă să aibă o abordare "serioasă" în negocieri.

Guvernul Theresa May insistă că temele fundamentale sunt "legate" de viitoarea relaţie bilaterală, o poziţie reiterată de David Davis. "Putem rezolva aceste probleme doar în perspectiva viitorului parteneriat bilateral", a subliniat Davis.

Michael Barnier şi David Davis au avut şi un schimb acid de replici în timpul conferinţei de presă. Oficialul de la Bruxelles a observat că poziţia Marii Britanii relevă o "oarecare nostalgie" faţă de apartenenţa la Uniunea Europeană. "Nu aş confunda încrederea în piaţa liberă cu nostalgia", a replicat Davis.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md