SUA somează Rusia să îşi închidă consulatul de la San Francisco

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Administraţia Donald Trump a cerut, joi după-amiază, Rusiei să îşi închidă consulatul din San Francisco şi alte două anexe ca reacţie la activităţi ruse „neautorizate”. La scurt timp, administraţia Vladimir Putin şi-a exprimat regretul în legătură cu „escaladarea tensiunilor” în relaţia cu Statele Unite, avertizând că va analiza noile sancţiuni anunţate de Washington şi va adopta măsurile adecvate, scrie Mediafax.

Departamentul de Stat american a anunţat decizia în contextul în care Administraţia Vladimir Putin a cerut reducerea personalului diplomatic american din Rusia.

„Decizia a fost luată în spiritul echivalenţei”, argumentează Departamentul de Stat american. Închiderea Consulatului din San Francisco şi a anexelor pe care această reprezentanţă le are în oraşele Washington şi New York trebuie finalizată în 48 de ore, relatează BBC News online, mai anunţă aceeşi sursă.

Personalul misiunilor diplomatice americane din Rusia va fi redus cu 755 de angajaţi, pentru a ajunge la nivelul celui al reprezentanţelor ruse din Statele Unite, anunţa pe 31 iulie preşedintele rus, Vladimir Putin, avertizând că Moscova ar putea riposta la sancţiunile SUA şi prin alte măsuri.

Rusia a anunţat, ca reacţie la noile sancţiuni adoptate de Congresul SUA, că Statele Unite au termen până la 1 septembrie să reducă personalul diplomatic de pe teritoriul rus până la 455 de persoane, nivelul angajaţilor misiunilor ruse din SUA după ce Administraţia Barack Obama a expulzat 35 de ruşi în decembrie 2016. În momentul expulzării celor 35 de diplomaţi ruşi din cauza ingerinţelor Moscovei în scrutinul prezidenţial american, Vladimir Putin nu a adoptat măsuri simetrice, anunţând că aştepta abordarea noului preşedinte american, Donald Trump.

În contextul în care Congresul SUA a adoptat noi sancţiuni împotriva Moscovei, iar preşedintele Donald Trump urmează să le aprobe, Vladimir Putin a anunţat pe 31 iulie că personalul misiunilor diplomatice americane, inclusiv angajaţii care nu au statut diplomatic, trebuie redus cu 755 de persoane până la 1 septembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...