Riscul unui război nuclear e mai mare ca niciodată; Sute de mii de oameni ar muri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Phenianul continuă să fie tot mai provocator la adresa Statelor Unite şi a vecinilor săi, Coreea de Sud şi Japonia, iar riscul unui război este mai mare decât oricând.

Miercuri, premierul australian Malcolm Turnbull l-a avertizat pe Kim Jong Un că începerea unui război ar echivala cu scrierea unui bilet de adio din partea liderului de la Phenian, dar este puţin probabil că acest lucru să-l sperie pe nord-coreean.

De asemenea, preşedintele american Donald Trump a continuat declaraţiile belicoase, spunând, marţi, că „toate opţiunile sunt pe masă”, în ce priveşte Coreea de Nord. Ulterior, armata americană a făcut simulări de atac nuclear.

Însă, care sunt riscurile unui război nuclear? Potrivit site-ului News.com.au, sunt mai mari ca niciodată.

Fostul ambasador australian în Coreea de Sud Mack Williams a avertizat că lumea a rămas fără opţiuni în ce îl priveşte pe Kim Jong Un.

Williams spune că, deşi Peninsula Coreeană a mai trecut prin momente de criză şi înainte, inclusiv în anii ’90, de data această este diferit, mai ales din cauza rezervelor de arme ale nord-coreenilor şi a unui lider american imprevizibil.

Una dintre explicaţii ar fi faptul că, spre deosebire de perioada de acum 20 de ani, regimul din Coreea de Nord a ridicat miza, având acum rachete şi o tehnologie nucleară care sunt capabile să provoace pagube. În plus, susţine Williams, este mai greu de anihilat arsenalul sau.

Fostul ambasador a spus că, în timp ce nimeni nu doreşte un asemenea război, lumea trebuie să accepte că s-ar putea întâmpla şi ar fi nevoie doar de o simplă eroare: „Ce poate face Trump? Ar putea încerca să elimine rachetele Coreei de Nord, însă imaginaţi-va dacă una (americană – n.red.) ar lovi China sau chiar Rusia”.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care Kim Jong Un a cerut efectuarea de şi mai multe lansări de rachete în Pacific, ca urmare a testului de marţi, când o rachetă a trecut pe deasupra Japoniei.

Williams consideră că dacă o rachetă nord-coreeană ar lovi Japonia, chiar şi din întâmplare, SUA nu ar avea altă soluţie decât să-şi apere aliatul. Însă, oricine sau oricum ar începe conflictul – fie din greşeală sau un act deliberat -, Seulul ar fi primul care ar avea de suferit, aflându-se la doar câteva zeci de kilometri sud de graniţa: „Sute de mii ar fi ucişi în câteva minute”.

Un joc periculos

The Irish Times scrie că în Coreea de Nord este „un joc periculos”, iar conducerea ţării crede că Statele Unite reprezintă o ameninţare existenţială.

Sursă citată notează că această criză în creştere din Coreea de Nord este un adevărat test al conducerii de stat a Chinei şi o provocare pentru abilităţile diplomatice ale Coreei de Sud şi Japoniei.

Cum este însă văzută această criză de către Coreea de Nord? Un fost ofiţer occidental de informaţii, cu zeci de ani de experienţă în Asia, spune că, înainte de învestirea lui Trump, oficialii nord-coreeni au subliniat că sunt pregătiţi să dea noii administraţii americane timp să-şi revizuiască politica şi să vină cu ceva mai bun decât cea a preşedintelui Obama, relatează CBS News.

Phenianul a cerut doar că SUA să nu continue cu exerciţiile militare anuale comune organizate împreună cu Coreea de Sud, altfel ar reacţiona puternic. Pe scurt, însă, SUA au continuat, iar Nordul a reacţionat.

Odată cu trecerea lunilor, în timp ce Coreea de Nord efectua test după test, iar SUA nu îşi schimbau abordarea, s-a ajuns la tensiunile referitoare la Guam, care au culminat, miercuri, cu anunţul lui Kim Jong Un că ultimul test a fost preludiul unui tir cu rachete spre insula americană Guam.

În ce îl priveşte pe acest din urmă test, dacă lansările precedente de rachete nu au fost catalogate drept provocări, şi nici testele nucleare din 2015 şi 2016 – fiind considerate o parte normală din programul de dezvoltare -, rachetă care a trecut pe deasupra Japoniei a fost un act provocator şi s-a vrut să fie văzut astfel.

Nu sunt însă semne deocamdată că populaţia este mobilizată pentru o criză militară, în Coreea de Nord, însă acest lucru s-ar putea schimba într-o clipă, mai susţine fostul ofiţer de informaţii citat. Cât de amplă ar fi această mobilizare ar fi un indicator important care să arate dacă Kim Jong Un s-a decis că a sosit momentul să arunce zarurile.

Trebuie astfel să urmărim semnele că regimul a devenit fatalist, că acesta crede că trebuie să lupte până la capăt, pentru că nu există o altă opţiune. În acest caz, am putea la fel de bine să asistem la folosirea armelor nucleare, încheie sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...