Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Adriana Bețișor a fost numită…

Adriana Bețișor a fost numită în funcția de șef adjunct interimar la Procuratura Anticorupție

Procurora Adriana Bețișor a fost numită în funcția de șef adjunct interimar la Procuratura Anticorupție (PA), notează jurnal.md. Șeful PA, Viorel Morari, spune că  această decizie era necesară după ce fostul său adjunct, Ștefan Șaptefraț a devenit procuror-șef al municipiului Chișinău.

A fost desemnat învingătorul concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Chișinău. Cine este acesta

Adriana Beţişor gestionează dosare cu nume mari şi cu fraude de sute de milioane de lei, fiind practic cel mai mediatizat angajat din Procuratură. Aceasta a ajuns în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie (PA) în iunie 2011, imediat după ce a absolvit Institutul Naţional al Justiţiei (INJ), specialitatea procuror.

Din 2012, Adriana Beţişor a devenit gestionara mai multor dosare de rezonanţă. În iulie 2012, presa scria că ea a condus grupul de procurori care au efectuat percheziţii în oficiile unor firme din reţeaua omului de afaceri Veaceslav Platon. Un an mai târziu, tot ei i-a fost încredinţat dosarul intentat omului de afaceri Leonid Volneanschi, patronul firmelor care gestionează businessul „Elat” din Chişinău. În mai 2013, Volneanschi a fost adus la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru audieri, dosarul fiind iniţiat pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. În decembrie 2013, cauza a fost încetată, din lipsa infracţiunii.

Tot în 2013, Adriana Beţişor, conform presei, a gestionat dosarul penal pe numele lui Boris Focşa, fost ministru al Culturii, suspectat de implicare în vânzarea ilegală a edificiilor (monumente istorice) din str. M. Eminescu nr. 52 din Chişinău. ZdG a scris anterior că imobilele vizate în ancheta procurorilor au ajuns în posesia unor firme ce aparţin familiei lui Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PD. Dosarul, însă, nu a avut o finalitate, ex-ministrul fiind scos de sub urmărire penală.

În februarie 2014, procurorii anunţau că în fereastra locuinţei unui procuror a fost tras un glonte. Atunci, Secţia Exercitare a Urmăririi Penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG) anunţa că a fost deschis un dosar penal, iar procurorul vizat ar fi fost Adriana Beţişor. Astăzi, la peste doi ani de la incident, Corneliu Bratunov, şeful Secţiei, spune că dosarul nu a avut o finalitate, pentru că nu a fost găsit atacatorul.

Au urmat fraudele din sistemul bancar, cele mai importante dosare revenindu-i anume Adrianei Beţişor. Astfel, aceasta a gestionat dosarul penal pe numele lui Ilan Şor, primar de Orhei, tot el, fost preşedinte al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), învinuit încă în mai 2015 de abuz în serviciu, după ce ar fi gestionat defectuos BEM-ul.  Tot Beţişor este cea care l-a reţinut pe Şor într-un alt dosar penal deschis pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. Tot Beţişor a reprezentant acuzarea de stat în dosarul Filat, în care deputatul şi fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. După condamnare, Beţişor a declarat presei că are în gestiune un alt dosar în care figurează Filat, legat de fraudele de la BEM, ea fiind cea care conduce grupul care investighează fraudele de miliarde din sistemul bancar.

Adriana Beţişor a gestionat şi dosarul „Caravita”, firmă afiliată lui Filat prin intermediul lui Ion Rusu, cumnatul şi naşul său. În noiembrie 2015, într-un dosar care, la fel, s-a desfăşurat cu uşile închise, Rusu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. În martie 2016, Curtea de Apel Chişinău menţinea condamnarea emisă pe numele lui Ion Rusu.

Citiți și:

(doc, foto, video) Cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor

(foto, doc) Casa de milioane a familiei Beţişor