Anchetă internă privind decesul bărbatului de 31 de ani într-un penitenciar. Poziţia oficială a Ministerului Justiţiei şi DIP în acest caz

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Depratamentul Instituţiilor Penitenciare neagă faptul că tânărul de 31 de ani, decedat acum câteva zile în unul dintre penitenciare s-ar fi aflat în instuţie pe parcursul a două săptămâni. Mai mult, acesta s-ar fi stins din viaţă în Penitenciarul 16 – Pruncul, care are statut de spital penitenciar, şi nu în Penitenciarul 13. Potrivit directorului DIP, Aureliu Suhan, acesta s-a aflat în Penitenciarul 13 doar câteva ore, pe 24 august, după care a fost transferat la Pruncul unde şi a decedat, de pneumonie, potrivit declaraţiilor oficiale, la data de 26 august, în jurul orei 3:00 noaptea.

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful DIP a menţionat că Andrei Braguţa a fost adus la Penitenciarul 13 pe data de 21 august, însă „examinarea medicală a determinat că mai întâi necesită investigaţii medicale la spital”. Astfel, acesta ar fi fost trnasferat la Spitalul clinic de Psihiatrie, conform unei hotărâri de judecată „Noi am fost obligaţi să o executăm. Partea de executare pentru a-l transporta la Spitalul de Psihiatrie este competenţa poliţiei”, a menţionat şeful DIP.

Vedeţi şi: Rudele unui bărbat decedat în penitenciarul 13 acuză autorităţile de moartea acestuia

Astfel, potrivit lui, la data de 24 august, la ora 10:40, el „a trecut pragul Penitenciarului 13”, iar deja la 12:20 a fost internat în secţia psiho-neurologie a Penitenciarului 16 Pruncul, cu statut de spital penitenciar. „La 26, la 3 noaptea, cetăţeanul Braguţa s-a stins din viaţă, fapt despre care s-a anunţat. Eu am fost anunţat la 3:22, iar procurorul dimineaţa”, a mai spus Aureliu Suhan, dând asigurări că „cetăţeanul Braguţa a intrat în Penitenciarul 13 viu, a fost transferat la Penitenciarul 16 în viaţă şi a decedat la data de 26”, iar „informaţiile că a intrat în penitenciar deja decedat sunt false”.

„Avem un scop forate nobil să îndepărtăm acea umbră care cade pe sistemul penitentciar vizavi de situaţia creată. Este o siuaţie suficient de complicată. Pe interior este demarată o anchetă de serviciu. În cadrul procesului penal se investighează cazul prin prisma penală. Pe parcursul cercetării DIP-ului vor fi prezentate informaţiile şi sunt sigur că şi procurorii vor fi deschişi. Acum nu m-aş grăbi cu constatări”, a mai menţionat Suhan.

Citiţi şi: Deces dubios în Penitenciarul nr.13: Cebotari şi Jizdan, somaţi să dea explicaţii

Prezent la conferinţa de presă, viceministrul Justiţiei Anatolie Munteanu a menţionat că Ministerul Justiţiei va fi implicat în anchetarea pe interior a cazului, Departamentul Instituţiilor Penitenciare fiind în subordinea Ministerului. „Vom fi implicaţi în cercetarea la cel mai serios mod, pe interiorul sistemului, şi ceea ce ţine de monitorizarea în afara sistemului. Monitorizarea din partea Ministerului Justiţiei va fi şi insistenţa ca acest caz să fie elucidat”, a spus Munteanu.

„Noi nu suntem în situaţia în care să ascundem ceva. Am dori să se adopte o decizie obiectivă, în aşa caz în care, chiar dacă cineva din sistemul penitenciar se face vinovat, să fie tras la răspundere”, a adăugat şeful DIP, Aureliu Suhan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...