16:43:21 29.03.2024
Stiri

Klaus Iohannis: „Prioritatea permanentă a României, pe care o reprezintă dezvoltarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova, e o temă complicată”

Știri 30.08.2017 16:20 Vizualizări1803 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis: „Prioritatea permanentă a României, pe care o reprezintă dezvoltarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova, e o temă complicată” Agerpres


Președintele României Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în relația cu Rusia este nevoie de o abordare clară și unitară.

„Este nevoie de o abordare clară și unitară în relația cu Rusia”, a spus Iohannis, la Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii și consulii români acreditați în străinătate, care în aceste zile sunt prezenți la București la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Totodată, șeful statului a arătat că România continuă politica de sprijin privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„În ceea ce privește vecinătatea imediată, vă reamintesc prioritatea permanentă a României, pe care o reprezintă dezvoltarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, o temă complicată. Vom continua politica de sprijin al drumului european al Chișinăului, inclusiv prin consolidarea instituțiilor democratice, proiectele bilaterale de interconectare strategică și cele cu beneficii directe pentru cetățenii din Moldova. Acest efort al României va fi dezvoltat, ca și până acum, pe baza asumării sincere și a implementării de către Guvernul Republicii Moldova a reformelor cheie de care este nevoie", a adăugat Iohannis, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sprijinirea integrării europene și euroatlantice pentru statele din Balcanii de Vest, cât și cooperarea cu aceste state vor trebui să fie priorități ale acțiunii diplomatice a României.

„Statele baltice reprezintă, în esență, preocuparea centrală pentru securitatea părții nordice a Flancului Estic, cum zona Mării Negre ne interesează pe noi direct și reprezintă preocuparea cea mai importantă pentru securitatea părții sudice a Flancului Estic. Așadar, pentru o echilibrare a flancului, relația cu aceste state este vitală, cum discuția despre Balcanii de Vest nu este nouă deloc, cu progrese modeste, dar cu același obiectiv strategic. Fără integrarea statelor din Balcanii de Vest, zona Balcanilor nu va deveni stabilă. Foarte simplu", a menționat Iohannis.

De asemenea, el a arătat că pe agenda politicii externe se va afla și continuarea dezvoltării relației strategice cu Ucraina.

„Totodată, ar fi bine să fim mai activi în Asia Centrală și în Orientul Mijlociu, mai ales pe dimensiunea economică, dar nu numai. În același timp, reamintesc necesitatea ca diplomația română să fie mai activă în promovarea relațiilor economice cu statele din Asia, America Latină și Africa", a conchis Iohannis.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md