Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (ULTIMĂ ORĂ) Fostul viceministru de…

(ULTIMĂ ORĂ) Fostul viceministru de interne Veaceslav Ceban, „condamnat”… la amendă

Veaceslav Ceban, fost viceministru al Afacerilor Interne și șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, anchetat penal într-un dosar de trafic de influență, a primit o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 112 500 lei (2250 uc). O pedeapsă de 150 de mii de lei (3000 uc) a primit și finul fostului viceministru, Stanislav Caraman, cel care ar fi intermediat luarea de mită. 

Decizia a fost luată astăzi, 30 august, la sediul Buiucani al Judecătoria Chișinău. Pentru că anterior Veaceslav Ceban și Stanislav Caraman și-ar fi recunoscut vina, procurorii nu au cerut pedepse cu închisoarea pentru cei doi, ci doar aplicarea unor amenzi de 3000 de unități convenționale pentru Ceban și de 4500 de unități convenționale pentru Caraman. Astfel, pedepsele aplicate de judecător, de 2250 și, respectiv, 3000 de unități convenționale sunt mai mici decât solicitarea procurorilor. „Urmează să studiem partea motivatorie a acestei sentințe și, în circumstanțele în care atestăm careva aspecte netemeinice cu care nu suntem de acord, o vom contesta”, a declarat procurora Adriana Bețișor.

Potrivit datelor anchetei, Stanislav Caraman, angajat al Serviciului Vamal și finul de cununie al fostului viceministru Veaceslav Ceban, ar fi extorcat și primit 60 000 de euro sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul nașului, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal al unei persoane învinuită de fabricarea și punerea în circulație a multiplelor carduri bancare.

Atât angajatul vamal, cât și fostul viceministru reținuți de către ofițerii Centrul Național Anticorupție și procurorii Anticorupție la sfârșitul lunii iunie.

Ce funcții a mai ocupat Veaceslav Ceban aflați aici.