Euro, încotro?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Euro avansează rapid pe piaţa valutară, mai ales faţă de dolar, fiind considerată o monedă sigură, un refugiu în vremuri de criză. Geografic, moneda unică nu avansează deloc.

România dă semne că ar vrea să adopte euro până în 2022. Însă Cehia, Ungaria şi Polonia împing procesul de adoptare a euro spre un viitor necunoscut.

Experimentul Slovaciei le face reticente: la opt ani de la introducerea monedei unice, preţurile alimentelor din Slovacia sunt cu 10% mai mari decât cele din Cehia şi Ungaria şi cu o treime peste cele din Polonia. În schimb, salariul mediu lunar este în Slovacia de 889 de euro, faţă de 1.047 euro în Cehia, iar în Cehia salariile avansează accelerat. În Slovacia, rata şomajului din rândul tinerilor sub 25 de ani este de 18%, dublă faţă de cea din Cehia.

Pe piaţa valutară, euro a spart zilele trecute pragul tehnic de 1,20 de dolari pe unitate pentru prima dată după ianuarie 2015, iar unii analişti spun că va urca lejer la 1,228 dolari şi că următorul prag de rezistenţă va fi 1,267 dolari. Veştile nu sunt bune pentru exportatorii europeni. BCE a intervenit pentru a stopa aprecierea când euro a depăşit 1,25 de dolari pe unitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...