Venezuela: Adunarea Constituantă vrea ca opozanții să fie judecați pentru „trădare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Adunarea Constituantă a Venezuelei a decis aducerea în fața justiției, sub acuzația de „îtrădare de patrie”, a opozanților considerați a fi încurajat sancțiunile financiare instituite de SUA împotriva acestei țări, transmite AFP.

Reuniți marți în sesiune la Caracas, membrii Adunării, care deține puteri depline, au aprobat un decret ce deschide calea unui „proces istoric pentru trădarea patriei, împotriva celor care au încurajat aceste acțiuni imorale contra intereselor poporului venezuelean”.

Textul nu menționează niciun nume, dar cei care au luat cuvântul au acuzat opoziția politică, în special pe președintele Parlamentului, Julio Borges, și pe vicepreședintele legislativului, Freddy Guevara.

Adunarea Constituantă a cerut serviciilor de stat să deschidă de urgență anchete pentru a determina responsabilitatea acuzaților.

Președintele socialist Nicolas Maduro l-a acuzat vineri pe Borges că a făcut „lobby” în favoarea sancțiunilor americane în timpul vizitelor sale în străinătate și a cerut judecarea acestuia, dar și a altor lideri ai opoziției, pentru „trădare de patrie”.

Codul penal în vigoare în Venezuela prevede pentru infracțiunea de trădare o pedeapsă între 20 și 30 de ani de închisoare.

SUA și majoritatea statelor din America Latină au refuzat să recunoască legitimitatea noii Adunări Constituante, dorită de Nicolas Maduro și inaugurată în luna august, în pofida boicotului practicat de opoziție și a criticilor internaționale.

Președintele american Donald Trump a semnat vineri noi sancțiuni împotriva Venezuelei, vizând limitarea accesului capitalurilor străine, vitale pentru evitarea intrării țării în încetare de plăți.

Coaliția de opoziție din Venezuela și-a exprimat duminică sprijinul pentru noile sancțiuni americane împotriva guvernului președintelui Maduro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...