Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.08.2017

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Procuratura Generală denunțul împotriva lui Igor Dodon

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus astăzi, 29 august 2017, un denunț penal împotriva acțiunilor lui Igor Dodon, pe numele Procurorului General.

Prin denunțul respectiv, s-a solicitat atragerea lui Igor Dodon la răspundere penală pentru comiterea infracțiunii de Trădare de Patrie (art.337 Cod penal) și a infracțiunii de Ațâţare a vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase (art.346 Cod penal).

Astfel, contrar prevederilor Constituției țării și a jurământului asumat la învestire, cetățeanul Igor Dodon acționează contrar intereselor Republicii Moldova, promovând deschis interesele altui stat – Federația Rusă. Astfel, participarea la „sărbătorirea zilei constituirii Găgăuziei”, felicitarea liderului autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene” Vadim Krasnoselskii cu „o victorie convingătoare”, intenția de a decora „militarii transnistreni şi pacificatorii ruşi”, dorința de participare la evenimentele legate de 25 de ani de la prezența „trupelor de pace la Nistru” etc. reprezintă o derogare evidentă de la statutul său constituțional de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Aceste acțiuni, dar și altele se circumscriu elementelor constitutive ale infracțiunii de Trădare de Patrie.

De asemenea, Igor Dodon, prin acțiunile sale de dezbinare pe criterii etnice, de limbă și de religie, făcute în interes propriu și de partid, aduce daune grave consolidării societății moldovenești și unității cetățenilor pentru realizarea unui deziderat comun, încălcând articolul 346 din Codul penal.

Concomitent cu solicitarea de atragerea la răspundere penală, s-a solicitat Procurorului General să sesizeze, în conformitate cu art.81 alin.(3) din Constituție, Parlamentul Republicii Moldova în vederea punerii sub acuzare a lui Igor Dodon.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus