Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Întâlnirea dintre ambasadorul Rusiei și…

Întâlnirea dintre ambasadorul Rusiei și ministrul de Externe. Ce au discutat cei doi oficiali

Andrei Galbur, ministrul Afacerilor externe şi integrării europene, l-a primit marți, 29 august 2017, pe Ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Muhametşin. În cadrul întrevederii s-a discutat despre situația actuală şi perspectivele dialogului politic bilateral, anunță un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

„În contextul abordării subiectului prezenţei militare ruse pe teritoriul R. Moldova, ministrul Galbur a reconfirmat intenţia ţării noastre de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect suplimentar intitulat „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”. Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană. În acelaşi context, au fost abordate unele aspecte legate de promovarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, se menționează în comunicatul ministerului.

În ultimele luni, Rusia și guvernarea de la Chișinău s-au implicat într-un război al declarațiilor. Mai întâi, Guvernul l-a declarat pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin persona non-grata, după ce, i-au interzis acestuia să aterizeze pe aeroportul din Chișinău. După acest incident, Rogozin a venit cu mai multe declarații împotriva R. Moldova, dar și în adresa lui Vladimir Plahotniuc, liderul PDM.

Ulterior, R. Moldova a anunțat că va cere la ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Astăzi, marți, 29 august, reprezentanții guvernării au anunțat că boicotează ședința Consiliului Suprem de Securitate, acolo unde, unul din subiectele de pe ordinea de zi viza declararea lui Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova. 

În replică, Igor Dodon a acuzat guvernarea că dorește să înrăutățească relațiile bilaterale între Rusia și R. Moldova.