PAS a solicitat tragerea lui Igor Dodon la răspundere penală

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus, astăzi, un denunț penal împotriva acțiunilor lui Igor Dodon, pe numele Procurorului General. Prin denunțul respectiv, s-a solicitat tragerea lui Igor Dodon la răspundere penală pentru comiterea infracțiunii de trădare de Patrie și a infracțiunii de ațâţare a vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase.

Astfel, contrar prevederilor Constituției țării și a jurământului asumat la învestire, cetățeanul Igor Dodon acționează contrar intereselor Republicii Moldova, promovând deschis interesele altui stat – Federația Rusă”, se arată în declaraţia formaţiunii.

Astfel, s-a arătat că participarea la „sărbătorirea zilei constituirii Găgăuziei”, felicitarea liderului autoproclamatei „republici moldovenești nistrene” Vadim Krasnoselskii cu „o victorie convingătoare”, intenția de a decora „militarii transnistreni şi pacificatorii ruşi”, dorința de participare la evenimentele legate de 25 de ani de la prezența „trupelor de pace la Nistru” etc. reprezintă o derogare evidentă de la statutul său constituțional de garant al suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

PAS  a menţionat că aceste acțiuni, dar și altele se circumscriu elementelor constitutive ale infracțiunii de Trădare de Patrie.

De asemenea, potrivit PAS, Igor Dodon, prin acțiunile sale de dezbinare pe criterii etnice, de limbă și de religie, făcute în interes propriu și de partid, aduce daune grave consolidării societății moldovenești și unității cetățenilor pentru realizarea unui deziderat comun, încălcând articolul 346 din Codul penal.

Concomitent cu solicitarea de atragerea la răspundere penală, s-a solicitat Procurorului General să sesizeze Parlamentul Republicii Moldova în vederea punerii sub acuzare a lui Igor Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.