Dezamăgiţi de Trump, bancherii americani de top îşi vând acţiunile deţinute la propriile bănci

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot anul, analiştii de pe Wall Street i-au îndemnat pe investitori să cumpere acţiuni ale marilor bănci americane. Însă nici chiar Wall Streetul nu şi-a urmat propriul îndemn. Executivii şi membrii boardurilor celor mai mari şase bănci americane şi-au redus în acest an semnificativ expunerile la propriile bănci vânzând din acţiunile deţinute la acestea, relevă o analiză a Financial Times, conform Ziarului Financiar.

Executivi, membri ai boardurilor şi alţi angajaţi de top ai celor mai mari şase bănci după active, JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, au vândut în total 9,32 mi­lioane de acţiuni pe piaţa deschisă de la începutul anului.

Vânzările au depăşit achiziţiile cu aproximativ 14 la 1. Tendinţa este una neobişnuită.

Anul trecut, de exemplu, insideri ai JPMorgan, Citigroup şi Bank of America au cumpărat mai multe acţiuni decât au vândut.

Unii observatori spun că vânzările ar putea avea legătură cu deziluzia privitoare la programul economic al lui preşedintelui american Donald Turmp, care a ajuns la putere în parte promiţând dobânzi mai mari, taxe mai mici şi reglementări mai puţine. Retorica acestuia a generat o creştere puternică a acţiunilor bancare în săptămânile ce au urmat victoriei sale. Însă o serie de obstacole apărute în calea implementării politicilor promise au pus de atunci sub semnul întrebării obiectivele stabilite, trăgând acţiunile bancare în jos. Aceste acţiuni au de­ve­nit un barometru al succesului sau eşe­cului politicilor administraţiei Trump, arată Robert Smalley, analist la UBS.

Achiziţiile şi vânzările de acţiuni pot avea un puternic efect de semnalizare. Anul trecut, Jamie Dimon, preşedinte şi CEO al JPMorgan, a părut să pună capăt unui miniepisod de cădere a acţiunilor bancare cumpărând o jumătate de milion de acţiuni ale propriei bănci la mijlocul lunii februarie.

În acest an nu s-a înregistrat însă nicio astfel de declaraţie de încredere din partea insiderilor, ceea ce sugerează că aceştia se tem că câştigurile aduse de Trump ar putea fi pe sfârşite.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...