ANSA: În Moldova nu sunt focare de pestă porcină africană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Moldova nu sunt focare de pestă porcină africană, se arată în ultimul raport privind situaţia epizootică în RM, realizat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la datele raportului, în august a fost însă înregistrat un caz de suspiciune la pestă porcină în raionul Edineț. În urma investigațiilor de laborator, rezultatele au fost negative. ANSA monitorizează în continuare situaţia la fermele corporative, exploataţiile zootehnice mici, gospodăriile populației și în populațiile de mistreți.

În zonele anterior contaminate de virusul de pestă porcină africană se efectuează supravegherea pasivă, care vizează porcii domestici și populațiile de mistreți, timp de cel puțin 12 luni.

După cum a informat anterior INFOTAG, din septembrie 2016 în Moldova au fost înregistrate în total patru focare de pestă porcină africană – două în raionul Donduşeni şi câte unul în raioanele Soroca şi Edineţ. Toate focarele au fost lichidate cu succes.

Deşi pe teritoriul Moldovei nu există cazuri de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, ţara se află în zona de risc sporit, deoarece cele mai multe focare de pestă porcină din regiunea Europeană au fost înregistrate în Ucraina. Totodată, cele patru cazuri de pestă, înregistrate în Moldova, ţin de faptul că carnea infestată a fost adusă din Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...