Andrian Candu: Dmitri Rogozin rămâne persona non grata în Moldova. Decizia nu va fi anulată sub nicio condiție

maxresdefault

Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, rămâne persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru a fost reiterat astăzi de către speakerul Parlamentului, Andrian Candu, într-un briefing de presă după ședința Biroului Permanent al PDM. Candu a ținut să sublinieze ca această decizie nu va fi anulată sub nicio condiție, informează evenimentul.md.

Reamintim că Rogozin a fost declarat persona non grata în Moldova după ce a făcut mai multe declarații ofensatoare la adresa cetățenilor și oficialilor din Republica Moldova. Recent, Dmitri Rogozin a folosit un limbaj mai puţin diplomatic atunci când a vorbit, într-un interviu, despre delegaţia Guvernului de la Chişinău, ce a purtat negocieri la Moscova.

„În urmă cu jumătate de an la noi a venit o delegaţie a Guvernului de la Chişinău. Negocierile au fost ca o țigăneală. Au discutat toate problemele minuţios. Au vrut să vorbim şi despre tranzitul unităţilor de transport, exportul de mere şi vinuri, dar şi imigranţi. Au încercat să obțină acordul nostru. Noi nu dorim ca aceste probleme să afecteze oamenii de rând, aşa că le-am mers în întâmpinare. Atunci însă când a fost necesar să fie discutate probleme principiale cu Guvernul Moldovei, ei s-au ascuns ca nişte şoareci”, a precizat atunci Rogozin pentru presa rusă.

Totodată Rogozin, actualul vicepremier al Rusiei, a luptat de partea separatiștilor în războiul din Transnistria, în 1992. Rogozin recunoaşte acest lucru în cartea sa, „Vrag Naroda”, publicată în 2008. Tot acolo, politicianul radical îi numește fasciști pe moldovenii și românii care au luptat împotriva separatiștilor pro-ruși.

De asemenea, Rogozin a scandalizat opinia pulbică, atunci când a cerut ca regiunea separatistă să revină fără întârziere în componența Federaţiei Ruse. Pentru opiniile expuse în cartea sa de memorii, Rogozin a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din Rusia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente