O tânără din Moldova a participat la un program din cadrul Yale University. Care i-au fost impresiile și cum te poți înregistra și tu

Yale Young Global Scholars este un program academic de două săptămâni, destinat elevilor care în momentul înregistrării sunt în clasa a X-a sau a XI-a. Ilinca Mazureac, o tânără din Republica Moldova, a fost unul dintre participanții la ediția din acest an și ne povestește despre experiența și impresiile ei.

Despre acest program, Ilinca a aflat de la o fostă voluntară Peace Corps în Moldova. Dosarul de înregistrare a constat din câteva eseuri, un transcript oficial al notelor de la școală, două scrisori de recomandare de la profesori, CV-ul și opțional – scorul obținut la diferite teste internaționale (SAT, TOEFL etc).

Cât despre structura cursurilor, tânăra povestește că YYGS este împărțit în șase sesiuni: Sustainable Development & Social Entrepreneurship, Frontiers of Math & Science, Applied Science & Engineering, International Affairs & Security, Biological & Biomedical Science și Politics, Law & Economics.

 

„Eu am participat la sesiunea Frontiers of Math and Science. O zi tipică din timpul programului consta dintr- o prelegere, unul sau două seminare și timp pentru cercetare. De asemenea, am avut parte de vizite la laboratoare, speech-uri din partea savanților și o simulare ce reprezintă un exercițiu de rezolvare a problemelor în timp real, de exemplu – tratarea unui pacient sau rezolvarea unor probleme tehnice etc. ”

 

O mare parte din întregul program a fost dedicată cercetărilor în domeniile alese. „La începutul programului am fost împărțiți pe echipe în conformitate cu interesele noastre academice și am ales o temă de cercetare pentru următoarele două săptămâni. Eu am lucrat în echipă cu trei băieți americani și am studiat o proteină numită p53, care, în urma unor mutații, duce la proliferarea celulelor cancerigene. Rolul meu a fost să creez un complex ce ar identifica și distruge proteina. Cercetarea a fost partea mea preferată, deoarece a fost ceva absolut nou, ceva ce nu am experimentat acasă în Moldova, deși în SUA este absolut normal ca un elev de liceu să facă aceasta.”

 

Procesul de înregistrare durează destul de mult, din această cauză, Ilinca a venit cu un mic ajutor pentru doritorii de a se înscrie la program. „Aș recomanda să începeți pregătirea dosarului cu o lună înainte de data limită, ca să vă asigurați că aveți destul timp pentru colectarea actelor necesare, dar și pentru gândirea eseurilor. Rata de acceptare este de cca 25% , deci competiția e strânsă. Cred că e cel mai indicat să te axezi pe eseuri, pentru că acestea îți oferă posibilitatea de a te evidenția printre ceilalți aplicanți.”

De asemenea, programul oferă burse în caz de necesitate (taxa constituie aproximativ 6000 $). Bursele sunt oferite doar după ce dosarul tău a fost acceptat și se ia în considerare venitul familiei și alte informații financiare care sunt colectate într-un formular separat.

Fiecare sesiune se desfășoară în perioade diferite. Anul acesta, sesiunea Frontiers of Maths and Science a avut loc în perioada 19 iunie-2 iulie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente