/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Optmart SRL: De ce decidem să rămânem în Republica Moldova și ce ne ține acasă?

missing
29 august 2017, ora 12:02

Potrivit unor statistici vehiculate în presă, zilnic, din Republica Moldova pleacă 106 persoane, însă potrivit Angelei Stafii aceste statistici nu sunt chiar atât de adevărate: „Pentru mine a fost ciudat. Să facem un calcul simplu: pleacă 4.800 de oameni pe lună, iar aproape 60.000 de oameni pleacă anual. Acum suntem două milioane nouă sute. Asta cam în ce ritm s-ar depopula moldova? După asta am căutat informații și această cifră e una manipulatoare, pentru că 106 persoane de fapt dispar, adică mor sau pleacă. Câți pleacă de fapt noi nu vom ști niciodată pentru că nu există un sistem care să calculeze aceste cifre. Datele pe care le avem sunt cele de la poliția de frontieră. Astfel, vreo 300.000 de moldoveni sunt plecați pe termen lung și tot cam atâția pe termen scurt. Dar, mai avem o cifră 200.000 de oameni care migrează intern, adică au rămas în Moldova, dar nu sunt acasă pentru că muncesc la Drochia, la Chișinău, la Bălți, acolo unde sunt locuri de muncă”.

Angelica Frolov susține însă că face această alegere zilnic și e vorba de a alegerea de a rămâne, pentru că mai crede în Republica Moldova.

Diana Guja a fost în afara țării timp de cinci ani, după care s-a întors în Moldova: „M-am întors deoarece în acea perioadă nu știam ce pot să fac în străinătate cu un copil mic. Eram într-o situație complexă și dificilă. Am revenit acasă și câțiva ani m-am zbuciumat. Au fost vreo opt ani în care mi-am pus în fiecare zi aceiași întrebare. Anul trecut am înțeles însă că nu vreau să plec. Dacă aș pleca, aș pleca pentru ca să mă întorc. Am locuit în mai multe țări și cunosc atât partea rea a lucrurilor cât și cea bună. Nicăieri nu este ușor, ăsta e un mit. Aici, în Moldova, eu înțeleg că viața mea are un sens”, spune Diana.

Și Alla Donțu a decis să rămână acasă și crede că ăsta e un lucru inexplicabil care mai degrabă se întâmplă la nivel energetic: „Indiferent dacă avem un șir întreg de probleme, când vine vorba despre țară, îmi este greu. Nu pot să îmi explic de ce iubesc atât de mult Republica Moldova”. 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram