06:43:22 24.04.2024
Stiri

Ședința Consiliului Suprem de Securitate a fost ANULATĂ. Dodon îi AMENINȚĂ pe Candu și Filip că vor fi EXCLUȘI din componența CSS

Politică 29.08.2017 11:17 Vizualizări6144 Autor: Ziarul National
Ședința Consiliului Suprem de Securitate a fost ANULATĂ. Dodon îi AMENINȚĂ pe Candu și Filip că vor fi EXCLUȘI din componența CSS


Șeful statului Igor Dodon s-a văzut nevoit să anuleze ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din lipsă de cvorum.

În acest sens, Igor Dodon i-a avertizat pe spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip, precum și pe unii reprezentanți au conducerii Parlamentului și Guvernului că vor fi excluși din componența CSS.

„Interesant se finalizează vara…Toamna va fi și mai fierbinte. Vreau să spun că e stranie decizia conducerii Parlamentului și Guvernului de a nu participa la ședința CSS. Un membru al CSS a sunat dimineață și a spus că nu poate veni, deoarece a fost luat cu ambulanța… E vorba de un reprezentant al structurilor Parlamentului. Ce e cu jocul acesta? Eu mă așteptam că reprezentanții Guvernului vor veni cu argumente în ceea ce privește declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, persona non grata. De fapt, pe ordinea de zi a ședinței erau trei subiecte de bază și cinci la diverse. Subiectul cu Rogozin era la diverse”, a spus Dodon astăzi, în cadrul unui briefing de presă.

Faptul că reprezentanții conducerii Parlamentului și Guvernului nu au venit șa ședința CSS înseamnă, în opinia lui Igor Dodon, că nu au existat argumente pentru a-l declara persona non grata pe Rogozin.

„Scopul real al acestei decizii, care a fost luată probabil la sugestia partenerilor de peste Ocean al democraților, este de a înrăutăți relațiile bilaterale cu Federația Rusă. Decizia PD nu are nimic în comun cu interesele naționale ale R. Moldova. CSS este un organ consultativ în cadrul căruia se poate discuta orice subiect de interes național. Relațiile cu Rusia nu e un subiect de interes național? Dar faptul că Șalaru (Anatol Șalaru, fosul ministru al Apărării n.r.) a vândut armamentul Armatei Naționale Ucrainei nu este un subiect de interes național? Dar faptul că serviciile secrete ale altor state activează pe teritoriul R. Moldova nu e un subiect de interes național?”, a întrebat retoric Dodon.

Astfel, șeful statului a venit cu o „preîntâmpinare” la adresa spicherului Candu și premierului Filip. „Dacă PD și Guvernul vor boicota și pe viitor ședințele CSS, atunci voi fi obligat să modific componența Consiliului. Ședința de astăzi nu va mai avea loc din lipsă de cvorum. În următoarele zile voi convoca o nouă ședință, iar dacă ei nu vor veni, atunci o vom face fără ei”, a precizat Dodon.

Chiar dacă a spus că subiectul cu declararea lui Rogozin a fost trecut la „diverse”, președintele a acordat o mare atenție acestuia. În opinia sa, oficialul rus nu merita să fie declarat persona non grata. „Au fost multe calificative de la noi și de la alte state. Noi suntem un stat și nu suntem de la piață. Urma să vedem astăzi ce a stat la baza acestei decizii”, a conchis acesta.

Amintim că șefii Parlamentului și Guvernului au luat decizia să nu participe la ședința de astăzi a CSS. Potrivit lui Andrian Candu, șeful statului folosește CSS în „lupte geopolitice” și reprezentanții Parlamentului și Guvernului vor participa la ședințe doar atunci când vor fi abordate subiecte ce țin de securitatea statului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md