BNM a coborât cu jumătate de punct procentual rata dobânzii-cheie, de la 8% la 7,5%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 28 august curent, a adoptat prin vot unanim diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 8.0% până la 7.5% anual.

De asemenea, s-a decis diminuarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 11.0% până la 10.5% anual şi la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 5.0% până la 4.5% anual.

Totuşi, BNM a decis să menţină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul, dar şi norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize și evaluări macroeconomice, precum și a estimării riscurilor de evoluție a inflației pe termen scurt și mediu. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată de temperarea activității economice și aprecierea în termeni reali a monedei naționale, spun responsabilii de la BNM.

„Decizia adoptată de Comitetul executiv al BNM urmărește crearea condițiilor monetare capabile să readucă și să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu”, anunţă BNM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...