Dodon ar putea recurge la modificarea componenţei CSS, dacă reprezentanţii PD vor „boicota” şi în continuare şedinţele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon ar putea ajunge la situaţia în care să fie modificată componenţa Consiliului Suprem de Securitate, astfel ca şedinţele acestuia să aibă cvorum şi fără membrii Partidului Democrat şi majorităţii parlamentare. Asta după ce şedinţa de astăzi a eşuat pe motiv că nu s-au prezentat mai mulţi dintre membrii CSS. Potrivit şefului statului, deciziile CSS au caracter consultativ, iar faptul că membrii PD nu au venit la şedinţă motivând asta cu includerea în ordinea de zi a subiectului privind declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persona non grata în Moldova, înseamnă că nu au argumente legale, iar decizia a fost una politică.

Igor Dodon a declarat în cadrul unui briefing de presă că subiectul cu privire la Dmitri Rogozin a fost al cincilea din „diverse”, agenda şedinţei Consiliului Suprem de Securitate având trei subiecte de bază. Potrivit lui, „faptul că nu au avut curajul să vină” confirmă presupunerile că „decizia a fost una politică care nu are argumente legale, scopul fiind unul foarte clar, înrăutăţirea dialogului cu Federaţia Rusă”.

„Această decizie de astăzi a Partidului Democrat şi majorităţii parlamentare nu are nimic cu interesul naţional. În ceea ce ţine de competenţe. CSS este un organ consultativ care poate să discute orice subiect de interes naţional. Relaţia Republicii Moldova cu Rusia este un subiect de interes naţional? Vânzarea armamentului de către Şalaru, este un subiect de interes naţional? Activitatea serviciilor secrete străine în Moldova este un subiect de interes naţional?”, a întrebat preşedintele ţării, menţionând că agenda şedinţei a fost expediată încă la data de 17 august.

Vedeţi şi: Reprezentanţii PD din conducerea Parlamentului şi Guvernului nu vor participa la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată de Dodon

„Constatăm că Guvernul şi Partidul de guvernare nu au argumente, se tem de discuţii şi vreau să previn că dacă PD şi Guvernul doreşte să boicoteze şedinţele Consiliului de Securitate, voi fi obligat să modific componenţa, astfel ca să avem cvorum şi fără ei”, a mai spus Igor Dodon, menţionând că, componenţa acestuia este stabilită prin decret prezidenţial.

Mai mult, Igor Dodon a spus că va iniţia în zilele următoare o altă şedinţă a CSS, iar dacă reprezentanţii guvernării nu se vor prezenta nici de această dată, „vom vorbi şi fără ei”, precizând că pentru ca şedinţa să aibă cvorum este necesară prezenţa a 2/3 dintre membrii Consiliului. „N-o să dau nume, dar cineva din membri a sunat azi dimineaţă şi a spus că l-a luat salvarea şi nu poate veni”, a mai spus şeful statului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...