Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Motivele pentru care Candu și…

Motivele pentru care Candu și Filip boicotează ședința Consiliului Suprem de Securitate convocată de Dodon

Andrian Candu, președintele Parlamentului a anunțat că nu va participa la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care este programată pentru ora 11.00, convocată de președintele Igor Dodon. „Pe agenda Consiliului Suprem de Securitate sunt subiecte care, considerăm noi, țin doar de competența Guvernului și nu sunt de competența CSS și al președintelui Dodon”, a punctat Candu.

„Unul din subiectele care considerăm că nu are de ce să fie discutat la ședința Consiliului ține de decizia Guvernului de a-l declara pe vicepremierul Federației Ruse, Dmitry Rogozin persona non-grata. Punerea acestui subiect pe ordinea de zi o considerăm o provocare. Acest subiect îl considerăm consumat. Noi nu vrem ca acest Consiliu Suprem de Securitate să devină un instrument al confruntărilor geopolitice”, a declarat Candu.

Acesta a menționat că la ședința Consiliului nu vor participa nici reprezentanții Parlamentului, dar nici premierul Pavel Filip și miniștrii din Guvern. „Noi nu boicotăm Consiliul Suprem de Securitate, dar vom participa la ședințele în care se va discuta despre securitatea statului R. Moldova”, susține Andrian Candu.

La scurt timp de la alegerea în funcție, președintele R. Moldova a semnat un decret prin care a instituit o nouă componență a CSS. Președinte al CSS este Igor Dodon, comandantul suprem al Forțelor Armate. Secretarul Consiliului este Artur Gumeniuc, consilier al Preşedintelui R. Moldova în domeniul apărării şi al securităţii naţionale.Din componența CSS mai fac parte:

CANDU Andrian Preşedinte al Parlamentului
FILIP Pavel Prim-ministru
BOȚAN Roman președinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi  ordine  publică  a  Parlamentului
JIZDAN Alexandru ministru al afacerilor interne
BALAN Mihai director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al  Republicii  Moldova
HARUNJEN Eduard Procuror General
CIOCLEA Sergiu Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei
FLOCEA Ruslan secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii  Moldova
ȘOVA Vasilii consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul reintegrării
GORELOVA Elena consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul economic
LEBEDINSCHI Maxim consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul juridic și relațiilor instituționale, reprezentant al Președintelui Republicii Moldova în relațiile cu Parlamentul și Guvernul.