Un fost şef-adjunct al Inspectoratului fiscal din Briceni, trimis în judecată

Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi că a expediat în judecată cauza penală intentată pe faptul abuzului de putere, comis de fostul şef-adjunct al Inspectoratului fiscal de stat raionul Briceni, care a pus în aplicare o schema de deturnare a banilor publici sub pretextul restituirii TVA anumitor persoane juridice.

În cursul acţiunilor de urmărire penală procurorii au constatat că, folosind intenţionat situaţia de serviciu, inculpatul a întocmit şi a determinat alţi angajaţi din subordine să dispună restituirea TVA din buget, în sumă de 510 202 lei, companiei Labean Prime – fondată şi condusă de persoane apropiate acestuia.

Temei pentru restituirea TVA au servit pretinsele acte de control ale fiscului, în care au fost incluse date false. Astfel, în mod ilegal, din bugetul de stat a fost transferată acestei firme suma de bani, care datorită reacţionarii prompte a organelor de control au fost blocaţi pe contul persoanei juridice respective, astfel autorii infracţiunii fiind în imposibilitate de a intra în posesia banilor.

Fapta inculpatului a fost calificată drept tentativă de abuz de serviciu şi dacă va fi găsit vinovat de cele incriminate, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani ori amendă în mărime de la 32 500 lei pînă la 57 500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe o perioada de până la 5 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.