Premieră la pelerinajul de două milioane de oameni de la Mecca: În 2015, au murit 2.300 de oameni acolo

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două milioane de pelerini din lumea întreagă sunt aşteptaţi în această săptămână la Mecca, în vestul Arabiei Saudite, pentru a participa la marele pelerinaj musulman anual (30 august – 4 septembrie), considerat o datorie religioasă şi, pentru unii, cea mai importantă călătorie din timpul vieţii, informează AFP.

Evenimentul va fi marcat în acest an de revenirea iranienilor, absenţi în 2016, şi se va derula pe fondul crizei diplomatice din Golful Persic şi al reculului înregistrat de organizaţia jihadistă Stat Islamic în fiefurile sale irakiene şi siriene.

„Sunt atât de încântată, mulţi oameni visează să vină aici. După ce părăseşti acest loc, te simţi mai împlinit din punct de vedere religios”, a declarat pentru AFP o femeie din Indonezia, Eni, în vârstă de 47 de ani, cu chipul acoperit de un voal de culoarea nisipului, decorat cu broderii din dantelă.

Ţara ei furnizează cel mai important contingent de pelerini care vin la Mecca, iar compatrioţii ei sunt foarte numeroşi în aeroportul din Jeddah, la 80 de kilometri de Mecca, un punct de tranzit în aceste zile pentru zeci de mii de pelerini.

Cu capul plecat şi lecturând Coranul, Eni pare să fie departe de vacarmul care o înconjoară. Căldura este sufocantă şi picături de sudoare îi apar deasupra gurii.

„După primul meu pelerinaj la Mecca, am simţit că voiam să revin, pentru a mă simţi mai aproape de El”, profetul Mahomed, spune Eni, înainte de a continua lectura versetelor.

Hajj, marele pelerinaj musulman, este considerat unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului, pe care orice credincios din această religie trebuie să îl realizeze cel puţin o dată în viaţă, dacă dispune de mijloacele financiare necesare.

„Aşteptăm în acest an aproximativ 2 milioane de pelerini”, a declarat, pentru AFP, directorul Departamentului pentru Hajj şi Omra (micul pelerinaj), Abdelmajeed Mohammad Al-Afghani.

Ediţia din 2017 va fi marcată de revenirea iranienilor, care au plătit un tribut greu după busculada produsă în 2015 la Mecca, în urma căreia aproape 2.300 de credincioşi au murit, considerată cea mai gravă catastrofă in istoria hajjului.

Iranul a înregistrat 464 de morţi şi a protestat violent faţă de condiţiile de organizare a pelerinajului de către Arabia Saudită. Acelui protest i s-a alăturat în ianuarie 2016 ruptura relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, după spagerea şi jefuirea ambasadei saudite din Teheran de o mulţime de credincioşi iranieni care au reacţionat în acest fel după executarea în regatul saudit a unui lider religios şiit.

Toate aceste evenimente au determinat anul trecut absenţa pelerinilor iranieni la Mecca.

Dar, potrivit experţilor, nici autorităţile de la Ryad, nici cele de la Teheran, nu au interesul de a prelungi această situaţie. „Politizarea unui eveniment precum acesta nu aduce nimic bun”, a declarat Slimane Zeghidour, autorul cărţii „La vie quotidienne a La Mecque de Mahomet a nos jours”.

Citește și: Averea colosală a lui Brad Pitt și ce actriță extrem de cunoscută a înlocuit-o pe Angelina Jolie

„Politizarea pelerinajului” este o acuzaţie adeseori auzită în ultimele săptămâni. De aproape trei luni, Golful Persic este teatrul în care se desfăşoară o criză profundă, între Arabia Saudită şi aliaţii ei pe de-o parte şi Qatarul pe de altă parte.

Primii reproşează micului emirat bogat în hidrocarburi „sprijinul” acordat grupărilor extremiste şi „apropierea sa de Iranul şiit, marele rival regional al Arabiei Saudite sunnite”.

Boicotul impus Qatarului începând din 5 iunie, ce include închiderea legăturilor terestre, maritime şi aeriene, a avut un anumit impact asupra călătoriilor asociate hajjului, deşi Arabia Saudită a anunţat recent o relaxare a anumitor restricţii.

În terminalul aeroportului din Jeddah, pelerinii merg grăbiţi, pentru a nu se pierde de grupul lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...