Igor Dodon vrea să ceară Rusiei, UE și OSCE garanții de securitate și stabilitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful statului Igor Dodon anunţă că se va adresa Uniunii Europene, Federației Ruse și, eventual, OSCE pentru ca acestea să contribuie în comun la consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova, precum și la rezolvarea conflictului transnistrean.

În alocuțiunea sa rostită cu ocazia marcării la 27 august a Zilei Independenței, Dodon a anunțat că, spre regret, deocamdată este tergiversat procesul politic de negocieri cu privire la reglementarea diferendului transnistrean. „Aceste circumstanțe mă determină să adresez un mesaj către conducerea Uniunii Europene, către Preşedintele Rusiei şi, probabil, către Preşedintele în exerciţiu al OSCE, cu solicitarea unei asistenţe comune în consolidarea elementelor de stabilitate şi securitate în Republica Moldova, inclusiv prin acordarea unei atenţii deosebite problemei reglementării transnistrene”, spune şeful statului.

„Luând în considerare recentele decizii luate de unele instituții de stat — Curtea Constituțională, majoritatea parlamentară și guvern — devine clar faptul că unele forțe politice moldovene au pus, într-o anumită măsură, sub semnul întrebării o serie de prevederi ale actualei Constituții a Republicii Moldova, inclusiv statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova”, se mai arată în alocuțiunea sa.

Dodon a spus că a ordonat deja unui grup de specialiști să dezvolte în colaborare cu experți internaționali conceptul de „neutralitate permanentă” a Republicii Moldova, care să fie pus ulterior în dezbatere publică, iar în final să fie trimis spre aprobare parlamentului. „Cred că acest document va deveni piatra de temelie pentru menținerea pe termen lung a stabilității și securității în Republica Moldova, pentru dobândirea integrității teritoriale și consolidarea statalității țării”, a mai spus el.

Totuşi, acesta declară că „provocările serioase pot avea un efect pozitiv, dacă știm să le abordăm cu înțelepciune”. „Ca în filosofia chinezilor, putem transforma o criză în oportunitate. Dar pentru asta trebuie să renunțăm la vechile fixații, trebuie să încetăm să fim ostaticii unor proiecte politice care ne învrăjbesc”, mai declară Dodon.

Dodon a declarat că Republica Moldova trebuie să transmită un mesaj clar vecinilor, Europei și lumii întregi: „Nu suntem pregătiți și nu vrem să fim parte a unor coaliții geopolitice și să participăm la confruntarea unor țări împotriva altora. Nu avem nevoie de un astfel de patronaj obsesiv și de o astfel de geopolitică”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...