Publicăm mai jos adresarea Veteranilor Mişcării de Eliberare Naţională din oraşul Soroca către Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova.

Domnilor parlamentari şi miniştri!

Noi, veteranii Mişcării de eliberare naţională din municipiul şi raionul Soroca, care ne-am adus contribuţia la recunoaşterea limbii române ca limbă de stat, la readoptarea alfabetului latin, aşezarea drapelului tricolor şi a stemei de stat la locul cuvenit, amintim că am luptat pentru suveranitate, făcându-ne părtaşi în mod direct la proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Menţionăm că în accepţiunea noastră independenţa a fost şi este un cap de pod spre unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România.

Din nefericire, constatăm cu stupoare că după 26 de ani de independenţă, în urma perindării a diverse forţe politice, ghidate în mare parte de interese partinice şi personale, în loc să fim mai aproape de ceasul unirii ne îndepărtăm tot mai mult de idealul nostru şi de Ţara noastră. De ceva timp, noi, unioniştii, primim semnale din partea domniilor voastre prin care încercaţi să ne demonstraţi că sunteţi unionişti şi că aveţi capacitatea de a înfăptui Unirea. Anul 1918 a demonstrat că Unirea se poate face în mod extraordinar în conjuncturi deloc favorabile, însă prin concursul unor forţe politice şi personalităţi marcante. La 100 de ani distanţă, Unirea poate fi reînfăptuită fără prea mare eforturi, dar cu multă dorinţă. Nu uităm faptul că în România puterea o deţin partenerii politici ai domniilor voastre şi, ca urmare, vă propunem şi vă cerem ca până la 27 martie 2018, când vom sărbători centenarul Unirii, să supuneţi la vot în Parlament Unirea Republicii Moldova cu România, având un număr constituţional de voturi.

Astfel veţi face dovada onestităţii, loialităţii faţă de popor, primind în schimb din partea acestuia iertare, admiraţie şi respect, dar şi şansa de a scrie o filă de istorie. Cu nădejdea că veţi soluţiona pozitiv cererea noastră, ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă lumineze şi să Vă înţelepţească.

Această adresare fiind una publică, rugăm toţi veteranii Mişcării de Eliberare Naţională din Republica Moldova, forţele politice pro-unioniste, dar mai ales societatea civilă să subscrie şi să susţină. Adresarea noastră pune în mod paşnic presiune în vederea soluţionării cât mai grabnice a prezentei şi dureroasei probleme. Unirea ne priveşte pe toţi deopotrivă, pe oricare mal al Prutului am fi - e idealul românilor de pretutindeni!

Să ne ajute Dumnezeu să ne împlinim visul!

Zubcu Efim
Berbeci Ignat
Jamba Victor
Rusnac Mihai
Tănase Iurie
Gânga Sergiu
Herescu Mihail
Apreotesei Vasile
Sîngereanu Raisa
Samarin Anatol
Moldovanu Mircea
Marcoci Mihail
Jamba Valentina
Scînteian Mircea
Popuşoi Vasile
Ostapov Alexandru
Ciuvaga Victor
Papîmeri Mihai
Bostan Ion
Coţaga Andrei
Dorogan Veaceslav
Murzac Tatiana
Sîrghi Mitrofan
Zabulica Nicolai
Gîtlan Mihai
Bostan Maria
Todiraş Vladimir
Furdui Ion
Lis Dumitru
Marciuc Grigore