CPR solicită Guvernului să actualizeze setul de date din Registrul de stat al unităţilor de drept

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul de Politici și Reforme din Moldova (CPR) solicită Guvernului să actualizeze setul de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova, după ce a constatat că, timp de peste două luni setul de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova nu a fost actualizat.

Potrivit unei scrisori adresate de CPR Moldova premierului Pavel Filip, reprezentanții Centrului solicită reluarea publicării regulate a setului de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova conform aranjamentelor precedente.

Conform documentului, exact doi ani în urmă se publica primul set de date din Registrul de stat al unităţilor de drept privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova, care conținea informație privind numele fondatorilor companiilor înregistrate în Republica Moldova.

„După cum cunoașteți, progresul la acest capitol a fost unul lent din cauza rezistenței din partea mai multor instituții ale statului. Acest pas, odată realizat, a fost recunoscut drept un progres evident. Antreprenorii și asociațiile de afaceri, presa independentă, în special de investigație, societatea civilă, partenerii de dezvoltare și alte părți interesate au recunoscut acest progres, iar Republica Moldova a ajuns pe locul 3 în clasamentul Băncii Mondiale ”Open Corporates”. Publicarea setului de date a stat la baza dezvoltării mai multor aplicații practice care facilitează consultarea informațiilor privind întreprinderile înregistrate în Republica Moldova, cum ar fi www.idno.md, www.openmoney.md, www.companii.md, etc. Până acum, acest set de date este unul din cele mai populare de pe portalul www.date.gov.md”, se arată în scrisoarea CPR.

Astfel, timp de peste două luni, acest set de date nu se actualizează. Autorii scrisorii menționează că Republica Moldova s-a obligat în cadrul mai multor foruri internaționale, dar și prin aprobarea unui șir de acte normative, să respecte principiile datelor guvernamentale deschise, iar partenerii de dezvoltare au oferit susținere financiară generoasă pentru a asigura transparența procesului decizional și accesul la informație.

„Devierea de la obligațiunile asumate și demontarea unor reforme din acest domeniu ar însemna, automat, compromiterea eficienței asistenței externe deja asimilate de Republica Moldova”, se mai arată în scrisoare.

„Totodată, constatăm că acest caz nu este un incident izolat și că tentative de a îngrădi accesul la informație sunt observate periodic din partea mai multor instituții ale statului, inclusiv a celor subordinate Guvernului condus de Domnia Voastră. Acest comportament divulgă o viziune incompatibilă cu o politică a statului ce țintește eliminarea corupției, Or, transparența este cel mai ieftin și eficient mod de a descuraja și preveni corupția, iar obscuritatea și barierele din calea accesului la informație sunt condiții ce favorizează practicile corupte și conflictele de interese.
Prin prezenta, vă solicităm să interveniți, în calitate de Prim ministru, pentru publicarea imediată a următorului set de date, dar și să oferiți o explicație vizavi motivele acestei întârzieri”, se mai arată în scrisoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...