Concerte cu „accente” total diferite la Chişinău, Orhei şi Bălţi, dedicate Zilei Independenţei. Cum au fost stabilite „priorităţile” la cele trei evenimente

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea de-a 26 aniversare a Zilei Independenţei Republicii Moldova a fost sărbătorită cu tocmai trei concerte de amploare în trei dintre cele mai mari oraşe ale ţării. Pe lângă evenimentul din capitală, au avut parte de un concert cu artişti şi trupe de peste hotare şi locuitorii din Bălţi şi oaspeţii capitalei de nord, precum şi cei din Orhei. Chiar dacă la toate cele trei concerte au fost şi interpreţi şi trupe autohtone, precum şi de peste hotare, optica însă a fost una total diferită şi chiar contrar politicii şi declaraţiilor celor care le-au organizat.

Contrar practicilor anterioare, sărbătoarea naţională Ziua Independenţei a fost organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău cu suportul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, şi nu cu suportul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În pofida declaraţiilor privind „lupta cu propaganda rusească” şi acţiunilor din ultima vreme, atunci când pe lângă interdicţia de intrare în ţară a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, în Republica Moldova a fost interzis accesul şi mai multor interpreţi ruşi care urmau să participe la un concert organizat la Tiraspol, „prietenii” preşedintelui democrat Vlad Plahotniuc, interpreţii ruşi Nikolai Baskov şi Dmitri Malikov, au ajuns la Chişinău fără impedimente. Tot din Rusia a cântat în PMAN şi interpreta Polina Gagarina.

Întâmplător sau nu, participarea acestora a fost ţinută în secret, iar în programul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei oferit de Guvern la categoria „artişti şi colective de peste hotarele ţării” au fost trecuţi în revistă doar interpretul român Smiley, trupa de peste Prut Holograf, dar şi moldoveanul Anrew Rayel. Mai mult, dacă Smiley şi Holograf au cântat în jurul orei 19:00, atunci când Piaţa Marii Adunări Naţionale era aproape goală, interpreţii ruşi au făcut cheful în toiul concertului, iar DJ-ul moldovean Anrew Rayel a fost lăsat la urmă, după show-ul de lasere care a încheiat evoluţia interpreţilor ruşi.

Total diferit a fost concertul organizat cu aceeaşi ocazie în capitala de nord a ţării. Astfel, primăria din Bălţi, cu suportul financiar al Fundaţiei „Renato Usatîi” a organizat un concert la care au participat atât trupele autohtone Brio Sonores, Tharmis, interpretele din Rusia Irina Krug şi Sofia Rotaru împreună cu sora acesteia, Aurica Rotaru, interpret al poporului din Ucraina, cât şi trupa din România Fly Project.

Mulţimea adunată în Piaţa Vasile Alecsandri din Bălţi s-a delectat mai întâi cu piesele intrepreţilor autohtoni, după care a cântat alături de Irina Krug, Aurica şi Sofia Rotaru, iar petrecerea a continuat până după miezul nopţii cu trupa română Fly Project. Tot la Bălţi, în toiul concertului a fost intonat imnul de stat al Republicii Moldova, „Limba Noastră”, ceea ce nu s-a întâmplat şi la Chişinău.

Cât ţine de Orhei, acolo unde primarul condamnat în dosarul delapidării sistemului bancar Ilan Şor, la fel, a organizat un concert dedicat Zilei Independenţei, după evoluţia pe scena din Piaţa Vasile Lupu a unor interpreţi şi trupe autohtone precum Ian Raiburg, Vitalie Dani, formația „Catharsis” şi Ionel Istrati, în scenă a ieşit soţia primarului, interpreta rusă Jasmin care, pe lângă propriile piese a cântat şi piesa „Romantică”, din repertoriul interpretei Sofia Rotaru, cântată şi la Bălţi chiar de solista care deţine drepturile de autor pentru aceasta. Concertul din Orhei s-a încheiat cu trupa autohtonă Carla’s Dreams.

Nu în ultimul rând, este de menţionat că dacă la Chişinău şi Bălţi, scena a fost ornamentată în culorile tricolorului, cea de la Orhei a „purtat” culorile de partid ale primarului Ilan Şor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...