Israelul cumpără de la SUA alte 17 avioane de vânătoare „invizibile”, împotriva „ameninţării” iraniene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Israelul a finalizat negocierile cu SUA pentru achiziționarea suplimentară a 17 avioane de vânătoare F-35 „invizibile” pentru radar (stealth), acestea urmând să se adauge celor 33 de avioane de același tip comandate deja, a anunțat duminică Ministerul Apărării israelian, relatează AFP.

Israelul, care a primit deja cinci avioane F-35, a prezentat aceste aparate drept unul din răspunsurile sale la „amenințarea” iraniană, întrucât se consideră că ele nu pot fi observate de sistemele de apărare antiaeriană, în special de bateriile S-300, livrate Iranului de Rusia, transmite Agerpres.

„Aceste F-35 vor reprezenta un element central în asigurarea apărării Israelului atât de-a lungul granițelor noastre, cât și departe de ele”, a afirmat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman.

Negocierile, care au dus la încheierea unui acord final privind achiziționarea a 17 aparate F-35 suplimentar, au permis reducerea la mai puțin de 100 milioane de dolari a costului fiecărui aparat, față de 110 milioane de dolari cât fost înainte, a declarat Ministerul Apărării israelian.

Avioanele sunt construite de fabricantul american Lockheed Martin. Primele F-35 israeliene, redenumite „Adir” („puternic” în ebraică), ar urma să devină operaționale în acest an.

Considerate o bijuterie tehnologică, aceste aparate sunt destinate să treacă nedetectate de cele mai sofisticate radare, cu o viteză de aproape 1.900 km pe oră. Mai mult, se presupune că acestea sunt de șase ori mai eficiente decât aparatele actuale de luptă și supraveghere aeriană și de opt ori mai eficiente în ceea ce privește atacul la sol.

Achiziționarea de F-35 va fi finanțată printr-un ajutor militar american acordat Israelului, ce va atinge 38 miliarde de dolari (36 miliarde de euro) în perioada 2019-2028.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...