Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Atentat la Declarația de…

[sondaj] Atentat la Declarația de independență

În 2009, la 18 ani de la declararea Independenței, „cineva” a încercat să fure R. Moldova această Independență. În toiul protestelor anticomuniste din 7 Aprilie, în condiții misterioase, neelucidate până acum, din Parlament a dispărut Declarația de Independență. Potrivit unor versiuni, aceasta ar fi ars, potrivit altor supoziții – a fost furată. De fapt, ce s-a întâmplat? Atentat la Independență.

Unde-i Declarația?

Maria Ciobanu, deputată PLDM

La această întrebare, care îi macină pe mulți cetățeni, pot răspunde Marian Lupu, Vladimir Voronin și Artur Reșetnicov, dar toți ascund adevărul. Marian Lupu cunoaște cu exactitate împrejurările „misterioase” de dispariție a Declarației de Independență. La alte întrebări legate de evenimentele din 7 aprilie 2009 ar putea să nu știe răspunsul, pentru că el „medita” de la etajul șase sau șapte… Sunt tentată să-l cred pe Vladimir Voronin, care s-a apropiat de mine și mi-a jurat, într-o ședință de plen, că nu este implicat în dispariția Declarației de Independență și că ea nu putea să ardă, aflându-se într-un safeu antiincendiar. Dacă persoanele nominalizate mai sus nu vor spune cum a fost posibil ca un protest pașnic să fie transformat în acțiuni violente cu mascați, persoane dubioase, care îndemnau la aruncatul cu pietre, aduse din ajun, la incendierea Parlamentului și a Presedinției, atunci nu vom afla niciodată.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist, DW

Cu ani în urmă, Vladimir Voronin a făcut două afirmații importante despre soarta Declarației de Independență, în contextul protestelor din 2009. Unu: el a spus că originalul Declarației de Independență a ars în proporție de 80%. A văzut cineva cele 20% rămase? A pus cineva în ramă și păstrează cu sfințenie cele 20% rămase din original? Că doar nu-s nebuni s-o fi aruncat la gunoi… Doi: „Declarația de Independență era păstrată în clădirea Parlamentului, în două safeuri din material refractar, iar chei de la cele două safeuri aveau șeful Pazei Instituțiilor de Stat și șeful Cancelariei”, spunea Voronin pe când era șef de stat. Din câte știu, la Procuratură nu există un dosar legat de arderea documentului care a stat la baza întemeierii acestui stat. Deci, nimeni nici nu s-a interesat cum a ars și dacă a ars Declarația. Asta – analizând tehnic și penal lucrurile. Politic și de facto, cred că cei care s-au perindat până acum la putere în această bucată de țară au ignorat Declarația de Independență. De fapt, li s-a spus să o ignore și ei s-au conformat fără să crâcnească, pentru că, electoral, moldovenii, spălați pe creier de propaganda rusească, au ales să pășească spre modernitate cu nomenclaturiști sovietici, cu KGB-iști ghidați de Moscova.

Valeriu Munteanu, ex-ministru al Mediului

Declarația de Indepdendență a Republicii Moldova găzduiește în preambul mai multe adevăruri sacre pentru prezentul și mai ales pentru viitorul poporului și al statului nostru. Unitatea de limbă, neam și țară cu românii de dincolo de Prut, descrisă în documentul de căpătâi al statului nostru, chestiuni axiomatice ce nu pot fi scoase din certificatul de naștere al statului nici cu penița, dar nici cu bărdița, au creat mereu o repulsie față de acest document pentru politicienii de la Chișinău aflați în solda Moscovei. Astfel, distrugerea, sau sustragerea acestui document în original, a constituit un act deliberat, cu o puternică încărcătură simbolică — autorii (de ieri și de azi) au considerat că astfel calcă în picioare (spre deliciul Kremlinului) năzuința românilor basarabeni de a reveni la sânul mănos al Patriei Mamă, România.

Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament

La prima vedere, Declarația de Independență ar reprezenta certificatul de naștere a R. Moldova în urma prăbușirii URSS. Oricine poate citi, va înțelege că documentul înseamnă și mai mult. El nu a fost scris în orfelinatul rusesc și nu se referă la copiii orfani fără de părinți. În realitate, conținutul Declarației sintetizează drama prin care a trecut o parte însemnată a poporului român, rupt cu forța la 1775 și 1812 de la vatra milenară, părintească, și supus proceselor diabolice de deznaționalizare de către imperiile vecine. Declarația de Independență, care în vecii vecilor nu poate fi modificată sau falsificată, spune clar că limba noastră e limba română, că alfabetul nostru e cel latin, iar moldovenii sunt parte integrantă din poporul român. Adevărurile declarate și votate în Parlament la 27 august 1991 sunt demolatoare pentru promotorii teoriei staliniste că moldovenii ar fi altceva decât i-a făcut Dumnezeu – români. Forţele antinaţionale, cozile de topor, mercenarii, la comanda unor rogozini, au înscenat arderea sau furtul Declarației de Independență, pentru a ne umili, a câta oară, şi a spune că moldovenii fără Rusia sunt nimic şi nu au niciun drept la existenţă în „spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”. Provocatorii din aprilie 2009, care au incendiat clădirea Parlamentului, ca şi dodonii de astăzi, îşi fac iluzii şi nu înţeleg că, oricât de mulţi bani le-ar da Kremlinul, ei nu pot opri mersul istoriei şi nu pot incendia conţinutul şi duhul de libertate al Declaraţiei de Independenţă.