(FOTO) Premiul Național al Republicii Moldova pentru personalități controversate: Șeful CCA și doi artiști care au susținut votul uninominal, laureați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Câștigătorii Premiului Național, în valoare de 100 de mii de lei, şi-au primit sâmbătă premiile. Câştigătorii Premiului Naţional sunt selectați în bază de concurs, interesant însă este că printre câștigători se află şi câteva nume controversate, care direct sau indirect au susținut schimbarea sistemului electoral de vot la doleanța Partidului Democrat, cât şi oameni apropiaţi acestui partid şi oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Șeful Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoș Vicol, fostul viceministru al Culturii, Gheorghe Postică, dar și doi artiști ai poporului care au promovat votul uninominal la canale tv afiliate Partidului Democrat din Moldova, Liviu Știrbu și Iurie Sadovnic, se numără printre câștigătorii ediției 2017 a concursului Premiul Național.

Premiului Naţional, pentru „o slugă credincioasă a lui Plahotniuc”

După ce președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului Dinu Ciocanu și vicepreședintele Nicolae Damaschin și-au dat demisia la începutul lunii mai curent, președinte al Consiliului a fost ales Dragoș Vicol, reputația căruia este, însă, condamnată de unii jurnaliști. „Dragoș Vicol este o slugă mai credincioasă a lui Vlad Plahotniuc decât Dinu Ciocanu, care nu și-a dat demisia întâmplător, pentru că mai avea câteva zile și îi expira mandatul. Ei au plecat pentru că le expiră mandatul nu pentru că au făcut un gest de curaj, iar acest CCA reprezintă o instituție model, captivă acestui stat, care aparține în totalitate Partidului Democrat”, menționa în luna mai jurnalistul Vasile Năstase în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Și jurnalistul Valeriu Saharneanu consideră că noul președinte CCA are un portofoliu de fapte, care duce la întărirea mass-mediei oligarhice. „Așteptările au fost cu totul altele. Existau niște membri pe care puteam miza că vor opune rezistență mediilor rusești, dar de fapt, avem o avansare a mediilor rusești prin intermediul acestui CCA. Ca să vorbim direct cred că Vlad Plhotniuc vrea prim-ministru și își pune oamenii potriviți, acolo unde are nevoie”, susține Valeriu Saharneanu.

Pe de altă parte, jurnalistul Victor Nichituș spune că ar trebuie să avem prezumția nevinovăției și să vedem întâi ce va face Dragoș Vicol în fruntea CCA.

Potrivit ultimei declarații de avere, Dragoș Vicol are un salariu de peste 66 de mii anual de la CCA și peste 126 de mii de lei din activitatea didactico-științifică. Din același document, Vicol deține patru depozite bancare în valoare totală de 2,12 milioane de lei. Totodată, familia are în proprietate două apartamente, unul de 59,4 m.p., obținut în 2002, și altul, de 65,7 m.p., obținut în 2011.

Artiștii care au intrat în hora „uninominală” a lui Plahotniuc s-au ales cu Premiul Naţional

Liviu Știrbu și Iurie Sadovnic au promovat intens votul uninominal la canale tv afiliate Partidului Democrat din Moldova, iar acum aceștia s-au ales cu Premiul Naţional. Acum cei doi au fost premiați pentru „Opera Omnia”, toată activitatea de până acum în domeniul culturii.

Citeşte şi: (FOTO) Prin voință sau rea-credință: Artiștii care au intrat în hora „uninominală” a lui Plahotniuc

„Susțin votul uninominal fiindcă ne oferă posibilitatea ca vocea fiecăruia dintre noi să fie auzită”, spunea Iurie Sadovnic în spoturile video difuzate de televiziunile oligarhului Plahotniuc.

„Votul uninominal, după mine, sporeşte responsabilitatea fiecărei persoane, care este ales în calitate de deputat. Povara poate să fie cam grea, dar asta e pentru început”, spunea şi compozitorul Liviu Ştirbu.

Un al personaj controversat care s-a învrednicit de acest premiu este fostul viceministru al Culturii, Gheorghe Postică.

Gheorghe Postică este doctor habilitat în istorie și profesor universitar, fiind premiat pentru „realizarea cercetărilor științifice fundamentale privind civilizația medievală și elaborarea studiilor teoretico-aplicative de salvgardare și punere în valoare a patrimoniului cultural național”.

Gheorghe Postică este membru de onoare al Institutului de Arheologice al Academiei Române, filiala Iași (2010), autor a peste 200 de lucrări științifice, metodice și de publicistică, decorat de către președintele R. Moldova cu medaliile „Meritul Civic” (2004) și „Mihai Eminescu” (2007); laureat al premiului „A. D. Xenopol” al Academiei Române (2009), conform Ziarului de Gardă.

Gheorghe Postică a exercitat funcția de viceministru al Culturii până iulie curent, când a fost operată reforma Guvernului, iar trei ministere au fost comasate și a fost creat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, fiind eliminate funcțiile de viceministru. Printre membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional face parte și ministra Culturii, Educației și Cercetării, Monica Babuc, cea care a condus Ministerul Culturii din 2013 și în subordinea căreia a activat Gheorghe Postică.

Gheorghe Postică a fost vizat într-o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice în legătură cu cazul fostei contabile-șefe a Ministerului Culturii că ar fi tăinuit informația despre abuzurile comise de șeful său de atunci, Boris Focșa. El a fost sesizat de către contabila ministerului despre un șir de abuzuri grave pe care le-a comis dânsa împreună cu ministrul Boris Focșa, dar nu a sesizat instituțiile abilitate să cerceteze fără-delegile și nici nu a dispus o anchetă internă, deși, conform obligațiilor sale de serviciu, era dator să o facă.

Printre premianți se numără şi:

– Gheorghe Baciu, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, pentru contribuţia personală la dezvoltarea Serviciului naţional de medicină legală şi activitatea publicistică cu caracter istorico-medical;

– Dmitrii Parmacli, doctor habilitat în economie, profesor universitar, Alexandru Stratan, doctor habilitat în ştiinţe economice, profesor universitar, pentru ciclul de cercetări în domeniul dezvoltării potenţialului şi sporirea eficienţei economice a agriculturii;

– Teodor Chiriac, scriitor, traducător, pentru opera literară şi activitatea de promovare a patrimoniului naţional scris peste hotare;

– Alexandru Cozub, actor şi regizor de teatru, pentru originalitatea spectacolelor regizate, promovarea artei teatrale naţionale peste hotare şi management teatral inovativ;

– Igor Cobileanschi, regizor de film, scenarist, editor, pentru contribuţia substanţială la creşterea calităţii şi vizibilităţii produsului cinematografic autohton;

– Larisa Popova, campioană olimpică, pentru întreaga activitate sportivă şi promovarea mişcării olimpice.

Premiul Naţional, în valoare de 100 de mii de lei, se acordă cetăţenilor Republicii Moldova pentru realizări remarcabile care au îmbogăţit substanţial ştiinţa, tehnologiile, cultura, arta şi sportul și au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi social-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale. Câştigătorii Premiului Naţional sunt selectați în bază de concurs.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...