(vox) Ministerul Sănătății în judecată cu medicii rezidenți. Ce părere au specialiștii: pro sau contra?

Adevarul.ro_-646×363

103 tineri specialişti ai promoţiei 2016 ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (USMF) au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Sănătăţii (MS), care le cere să restituie statului banii alocaţi pentru studii, sume cuprinse între 190 şi 235 de mii de lei, sau să lucreze în instituţiile medicale în care sunt repartizaţi. La acest subiect, opiniile sunt împărţite: unii susţin iniţiativa MS, alţii o critică, refuzând să lucreze în sistemul public de sănătate. În aceste circumstanţe, un birou de avocaţi s-a oferit să reprezinte pe gratis interesele medicilor în judecată, motivând că ar fi încălcată Constituţia R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă. 

Medici care susţin iniţiativa MS: „Un tânăr specialist trebuie să aibă răbdare”

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolDirectorul Spitalului Raional din Criuleni, Nicolae Croitor, este unul dintre absolvenţii repartizaţi de MS în 2011. El susţine că a acceptat situaţia, deşi au fost multe lacune. Anesteziolog-reanimatolog de specialitate, imediat după absolvire, Nicolae Croitor a fost repartizat la Spitalul Republican, dar, dat fiind faptul că soţia sa e din Criuleni, iar el din Dubăsari, şi a aflat că aici este lipsă de cadre în domeniul respectiv, a cerut o nouă repartizare. „Am venit încoace şi sunt foarte bucuros, am şapte ani de activitate. Împreună cu colegii am reuşit reanimarea spitalului. După un an jumătate în care făceam naveta, am obţinut şi spaţiu locativ. Nu mi s-a dat în prima zi de activitate, de aceea eram şi eu indignat, dar nu am cedat şi am reuşit. Primul salariu a fost de 2700 de lei”. De pe 3 iulie 2017, Nicolae Croitor este desemnat director al Spitalului Raional Criuleni.

Noul director cheamă tinerii specialişti să lucreze, pentru a creşte profesional. „Nu trebuie de justificat că MS nu dă spaţiu locativ sau maşină de serviciu. Noi trăim într-o ţară în care nu-s prea multe resurse şi finanţe, ca să dăm la tinerii specialişti şi spaţiu locativ, şi maşină. Un tânăr specialist trebuie să aibă răbdare şi să nu creadă că vine în raion şi poate face orice şi i se dă orice. Trebuie să dea dovadă că poate ajuta oamenii. De fapt, nu doar banul face omul. Tinerii specialişti ar trebui să ţină cont că au şi bunei, şi fraţi, şi o societate bolnavă”.

Un mesaj pentru tinerii specialişti: „Dacă suntem cinci-şase persoane cu aceeaşi problemă şi batem la uşă, uşa ceea ni se va deschide şi vom fi auziţi, nu numaidecât să fim în oraş sau în centre medicale de prestigiu din R. Moldova. Putem să facem asta şi într-un centru raional, într-un sat, dacă vrem să schimbăm şi dacă vrem să facem ceva”.

Directorul spitalului spune că administraţia publică locală din Criuleni caută soluţii pentru a construi sau a renova spaţiile abandonate, transformându-le în spaţii locative.

Preşedintele Consiliului Raional Criuleni, Veaceslav Burlac, spune că niciun raion, niciun spital nu a primit locuinţe de la stat, pentru că nu sunt bani. „Avem o casă cu locuinţe sociale. Vom încerca să vedem cum putem asigura tinerii medici cu spaţiu locativ”.

Medicii în proces de judecată. „Ca şi cum părinţii ţi-ar cere datoria pentru cei şapte ani de acasă”

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolAlexandr Dascalov este unul dintre primii medici ai promoţiei 2016 acţionaţi în judecată. Statul îi cere să returneze peste 190 de mii de lei, pentru că nu ar fi acceptat să meargă în raionul Hânceşti la muncă. El fiind originar din Chişinău. „Am fost acolo, am văzut condiţiile de muncă, doar că nu am acceptat condiţiile contractuale şi salariul. Mi-am făcut nişte calcule simple, am socotit drumul dus-întors, mâncarea… La salariul de 1500 de lei, trebuia să vin cu 300 de lei. Nu erau locuri la Chişinău, şi am fost repartizat acolo ca să mă pot deplasa zilnic, nefiind prea departe”.

„Dacă nu va fi rezolvată problema, mai mulţi medici vor refuza să activeze în sistemul public de sănătate. E tragic să vezi cum MS, care, până la urmă, este scutul cadrelor medicale, te acţionează în judecată, ca şi cum părinţii ţi-ar cere datoria pentru cei şapte ani de acasă”.

Tânărul este sigur că medicii ar fi de acord să lucreze dacă, în loc de citaţii în instanţele de judecată, li s-ar crea condiţii de muncă şi de trai. „Mă gândesc că toţi colegii ar fi de acord să lucreze în instituţiile medicale, dacă ar fi încurajaţi corect, pentru că, până la urmă, cei mai buni au terminat USMF”. Epidemiologul spune că, chiar dacă Jurământul lui Hipocrat presupune că trebuie să salveze vieţi, fiecare dintre medici este mai întâi părinte, soţ şi apoi doctor.

În raportul de activitate al Federaţiei Sindicale „Sănătatea” pentru anul 2016, se menţionează că din bugetul de stat au fost transferate în bugetul consolidat al ocrotirii sănătăţii 3277, 5 milioane de lei, sau 50,2%.

Potrivit ultimului raport al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din 7 august 2017, în Sănătate sunt 312 locuri vacante, cu 14 locuri mai puţine decât în iulie. Cele mai multe locuri vacante sunt cele de asistenţi medicali – 101, medici specialişti – 74, medici generalişti – 52. Cele mai puţine locuri vacante sunt pentru moaşe – 6, laboranţi, felceri, farmacişti şi medici de familie, până la 20 de locuri.

„Cărbunele şi diamantul au aceeaşi formulă, dar depinde de factorii care acţionează asupra atomilor”
Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

Majoritatea medicilor acţionaţi în judecată fie lucrează în sistemul de sănătate privat, fie sunt plecaţi peste hotare la studii sau la muncă. Astfel, un absolvent al USMF a decis să reprezinte interesele colegilor săi împreună cu avocaţii de la ERA. Vladimir Bolocan a primit diploma de specialist în farmacologie în 2013 şi în prezent face doctoratul. Deşi nu s-a confruntat cu problema repartizării la muncă, a decis să reprezinte mai mulţi colegi împreună cu Casa de Avocatură ERA.

„În Constituţia R. Moldova scrie că învăţământul de stat este gratuit. USMF înmatriculează gratuit toţi studenţii la rezidenţiat, deci nu există alternativa de a alege servicii cu taxă la rezidenţiat. Neavând o alternativă, îţi mai este pusă şi precondiţia că trebuie să lucrezi în instituţia X, necunoscută încă la acel moment”.

MS declară că şi cei care s-au angajat în sistemul privat vor fi obligaţi să restituie banii statului, în condiţiile în care nu vor munci trei ani în instituţia publică în care au fost repartizaţi. Vladimir critică decizia: „Nu trebuia să permiteţi deschiderea instituţiilor private, dacă formaţi specialişti şi nu le permiteţi să lucreze în aceste instituţii, pentru că numărul acestora este în creştere şi adresările la fel. De ce nu se gândeşte, ce nu face corect statul, dacă pacientul pleacă din sistemul de stat în cel privat? De ce Ministerul nu pune problema invers: haideţi să creăm nişte condiţii impecabile în spitalele raionale, ca specialistul să vrea să lucreze, să aibă cele mai bune condiţii, şi pacienţii nu vor mai cere de la medicul de familie să fie trimişi în capitală la analize”.

Tânărul specialist e convins că totul depinde de condiţiile în care activează un medic. „Cărbunele şi diamantul au aceeaşi formulă, dar depinde de factorii care acţionează asupra atomilor, acelaşi lucru este asupra studentului: investiţiile, condiţiile şi experienţa pe care o acumulează”.

Citiți articolul integral pe zdg.md. 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente