Salvador Dali și Unicorni sau cum arată 7 poze suprarealiste care au devenit opere de artă

xrp-surreal-linkedin-1

Suprarealismul este deseori asociat cu pictorul Salvador Dali. Însă acest curent nu a rămas blocat doar la pictură, el a împânzit toată lumea arte, incluzând și arta fotografică. Din anii înaitea celeui de al doilea Război Mondial și până în zilele de astăzi fotografiile suprarealiste au fost și sunt foarte populare. Acum cu ajutorul photoshop-ului pot fi create opere de artă uimitoare, cum arată însă niște fotografii suprarealiste din 1936 în comparație cu cele moderne, aflați din articol.

Man Ray – Observatory Time: The Lovers

Man-Ray-Observatory-Time-The-Lovers-1936

Una dintre cele mai importante figuri în istoria suprarealismului în fotografie este Man Ray din 1936. Fotografia în alb și negru prezintă pictura sa Observatory Time și o femeie nudă pe o sofa. Femeia visează pictura, iar buzele care se află pe cer aparțin iubirii sale,   Lee Miller. Imaginea este o reprezentare tipică a suprarealismului, montată din mai multe bucăți, într-o atmosferă întunecoasă, fotografia dezvăluie un aer visător.

# Hans Bellmer – The Doll

  Hans-Bellmer-The-Doll-c.1936

Artistul german, obsedat de păpuși încerca să le facă să arate și mai stranii în poze decât în realitate. Fotografia The Doll care a afost făcută în jurul anului 1936 este reprezentarea uneia dintre păpușile sale deformate făcută din lemn, metal și alte materiale. Acest fotograf a dus curentul suprarealist în direcția erotică, reprezentând în operele sale sculpturile controversate pe care le făcea. Poza The Doll a fost făcută în tonuri albe și negre, însă Hans Bellmer a colorat-o manual.

# Philippe Halsman – Dali Atomicus

Philippe-Halsman-Dali-Atomicus-19482

După cum am menționat, Dali este unul dintre cele mai mari personalități care a marcat curentul suprarealist. În această imagine Philippe Halsman l-a fotografiat pe artist în anul 1948 într-o atmosferă inspirată de unul din tablourile lui Dali- Leda Atomica, care poate fi văzut în planul secund al imaginii. Halsman a fost nevoit să facă 28 de poze până a reușit să captureze imaginea perfectă.

# Lara Zankoul – The Unseen

Lara-Zankoul-The-Unseen-2013

Pentru a compara fotografiile vechi cu cele contemporane, ne uităm la imaginea artistei Lara Zankoul, The Unseen. Tema preferată a Larei este să vizualizeze poveștile prin prisma ochilor moderni. Imaginile sale exploarează deseori psihicul uman prin combinarea unor lucruri care nu pot fi imaginate îmreună, precum este și poza de mai sus. Ea are un principiu stric de a menține pozele autintice, fără a implia photoshop-ul în producția operelor de artă.

# Tommy Ingberg – Crow

Tommy-Ingberg-Crow-2011

Această poză vă pare familiară? Deci cunoașteți un alt reprezentant al suprarealismului- Rene Magritte. Tomms Ingberg, originar din Suedia este artistul care a creat o ambianță minimalistă în 2011, pentru ca observatorul să poată reflecta asupra temelor filozofice precum sunt natura umană, sentimentele și gândurile. Operele sale monocromatice sunt inspirate din idea abstractului și simbolismul suprarealist. Figura bărbătească apare în toate lucrările sale și probabil simbolizează însuși artistul.

# Kevin Corrado – Lost

Kevin-Corrado-Lost-2012

Artistul din Connecticut lucrează nu numai cu pelicula fotografică, însă și cu filmele în care încearcă să creeze o compoziție suprarealistă cu ajutorul design-ului grafic, utilizând o paletă neutră de culori. Poza de mai sus a fost realizată în anul 2012.

# Dimitri Daniloff – PS1 Supermarket

Dimitri-Daniloff-PS2-Supermarket

O imagine contradictorie și interesantă este opera lui Dimitri Daniloff, care atince tema identității, sexualității, artei, modei, alegerii și ironia societății în care trăim, care ne impune să facem mereu o alegere. Imaginea este filozofică, dar totodată are un mesaj direct pentru observator.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente