Ambasadorul la Moscova, convocat de MAE rus; Acuzații dure la adresa Chișinăului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moscova consideră iniţiativa Chişinăului la ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din regiunea moldoveană separatistă Transnistria drept o nouă acţiune ostilă menită să afecteze relaţiile între cele două ţări, a declarat adjunctul şefului diplomaţiei Serghei Riabkov într-o întâlnire cu ambasadorul moldovean în Rusia Andrei Neguţa, convocat la Ministerul rus de Externe, relatează Tass.

Riabkov i-a atras lui Neguţa atenţia asupra „iniţiativei provocatoare a Chişinăului, care cere includerea retragerii totale a forţelor străine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe.

„Rusia a subliniat că Moscova a examinat această măsură – care nu ține seama de adevăratele motive ale prezenţei contingentului rus limitat în zona râului Nistru – drept o nouă acţiune dintr-o serie de gesturi recente ostile din partea unor politicieni de la Chişinău, care nu vor o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicatul MAE rus.

Cei care iniţiază asemenea acţiuni, care nu corespund aspiraţiilor unei părţi semnificative a cetăţenilor (Republicii) Moldova, trebuie să înţeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil atât asupra cooperării bilaterale, cât şi a procesului soluţionării crizei din Transnistria”, avertizează diplomaţia rusă.

Potrivit unui mesaj al reprezentantului permanent moldovean la ONU, Victor Moraru, publicat marţi, Chişinăul cere ONU să-i susţină eforturile în vederea încheierii unei retrageri complete a unităţilor militare străine de pe teritoriul moldovean. În mesaj se arată că este necesar ca această problemă să fie considerată o nouă etapă diplomatică „preventivă” într-o regiune în care pacea şi stabilitatea sunt în pericol.

Chişinăul insistă ca misiunea de menţinere a păcii desfăşurată în regiunea separatistă transnistreană să fie transformată într-o misiune cu un mandat internaţional.

Însă liderul transnistrean Vadim Krasnoselski nu doreşte să accepte această iniţiativă, apreciind că retragerea trupelor ruse va conduce la o reluare a conflictului armat.

Preşedintele  Igor Dodon a condamnat iniţiativa Guvernului moldovean şi a apreciat că în ultimii 25 de ani misiunea rusă de menţinerea păcii „s-a dovedit un succes şi trebuie să continue, iar retragerea bazei militare va fi posibilă numai după găsirea unei soluţii politice la conflict”.

Guvernul  a precizat vineri că iniţitiva se referă la militarii ruşi care nu fac parte din misiunea rusă de menţinerea păcii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...