Analiză Promo-Lex: Votul studenţilor poate decide soarta alegerilor din unele circumscripţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noile amendamente la Codul Electoral păstrează şi de această dată un şir de clauze speciale pentru studenţi şi elevi, iar acestea, aplicate cu rea credinţă ar putea fi un punct de pornire pentru manipularea rezultatelor în circumscripţiile electorale uninominale constituite în cadrul unor localităţi cu un număr mare de alegători.

De această părere sunt experţii Asociaţiei Promo-LEX, care menţionează într-o analiză că, printr-un vot amplasat compact, studenţii şi elevii pot decide soarta alegerilor în anumite circumscripţii uninominale şi în aceste condiţii există premise legale pentru ca anumite forţe politice să fie tentate în a folosi acest potenţial electoral, transmite IPN.

În analiză se menţionează că misiunile Promo-LEX de observare a alegerilor au recomandat în repetate rânduri autorităţilor să renunţe la regimul special de vot acordat studenţilor şi elevilor în cadrul alegerilor parlamentare şi să aplice acestora condiţii egale cu cele create pentru alte categorii de alegători. Codul Electoral stabileşte că, studenţii şi elevii cu drept de vot vor putea vota în orice secţie de votare din localitatea unde îşi fac studiile. Potrivit experţilor, Codul nu impune însă reguli care ar asigura o conexiune directă dintre locul amplasării instituţiei de învăţământ şi circumscripţia electorală uninominală unde este amplasată instituţia respectivă, această conexiune existând doar între instituţie şi localitate.

În acest fel, în localităţi mari, precum Chişinău, unde vor fi deschise cu certitudine mai multe circumscripţii electorale uninominale, studenţii sau elevii ar putea vota la secţiile de votare deschise în apropierea instituţiei, în apropierea căminelor studenţeşti, în apropierea secţiilor de votare unde stau la gazdă sau în orice altă parte a localităţii.

În ceea ce ţine de potenţialul electoral al studenţilor şi elevilor cu drept de vot, experţii relevă faptul că la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în circumscripţia electorală Chişinău (exceptând secţiile extrateritoriale) au votat un număr total de 390,985 de alegători din 618, 176 alegători înscrişi în listele electorale de bază – 63,25%. În conformitate cu articolul 74, circumscripţiile electorale uninominale de pe teritoriul Republicii Moldova vor avea la bază un număr relativ egal de alegători, cuprins între 55 de mii şi 60 de mii de alegători cu drept de vot. Respectiv, în municipiu Chişinău ar urma să fie constituite un număr de aproximativ zece circumscripţii uninominale. Datele statistice oficiale mai arată că, în anul de studii 2016-2017, în mun. Chişinău erau înscrişi la studii 66 691 de studenţi (în universităţi) şi 18 190 de elevi (în instituţii de învăţământ profesional tehnic post secundar).

„Reieşind din cele prezentate mai sus, constatăm că, cei peste 80 de mii de alegători studenţi şi elevi cu drept de vot reprezintă un potenţial electoral important, care, printr-un vot amplasat compact, pot decide soarta alegerilor în anumite circumscripţii uninominale. În aceste condiţii, la momentul dat există premise legale pentru ca anumite forţe politice să fie tentate în a folosi acest potenţial electoral prin stimularea şi controlarea migraţiei studenţilor şi elevilor dintr-o circumscripţie uninominală către altă circumscripţie în cadrul aceleaşi localităţi”, susţin experţii.

Potrivit lor, migraţia studenţilor şi elevilor în municipiul Chişinău în ziua alegerilor poate fi determinată voluntar în baza preferinţelor şi involuntar, în baza determinării de către factori externi. Calcularea şanselor de câştig şi atragerea unui număr suplimentar de alegători studenţi şi elevi prin metode corupţie (asigurarea transportului organizat către anumite secţii de votare din circumscripţii electorale distincte, oferirea de cadouri electorale şi desfăşurarea concertelor etc.), ar reprezenta factori majori de risc pentru influenţarea rezultatelor în circumscripţiile uninominale respective.

În acest sens, experţii recomandă modificarea prevederilor Codului Electoral prin excluderea dreptului preferenţial acordat studenţilor şi elevilor de a vota la orice secţie de votare în localitatea unde îşi fac studiile şi revenirea la normele generale de vot în raza circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul. Tot cu titlul de recomandare este şi organizarea alegerilor în zi de sâmbătă pentru a permite studenţilor să se deplaseze la locul de domiciliu pentru a exercita dreptul de vot şi timp suficient pentru a reveni la timp în Chişinău pentru continuarea studiilor. Este recomandată şi acordarea înlesnirilor la tichetele de transport public pentru a facilita deplasarea studenţilor şi elevilor la locul de domiciliu pentru exercitarea dreptului de vot.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...