02:47:50 20.04.2024
Stiri

Plahotniuc, despre demersul la ONU privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova: „Tot ce facem este pentru a întări securitatea în regiune”

Politică 25.08.2017 19:01 Vizualizări2049 Autor: Ziarul National
Plahotniuc, despre demersul la ONU privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova: „Tot ce facem este pentru a întări securitatea în regiune”


„Prezența unor trupe militare străine pe teritoriul țării noastre este abuzivă și sperăm că, prin demersurile care se fac, inclusiv această adresare la ONU, să ajungem la rezultatul în care militarii ruși să plece de pe teritoriul țării noastre și să găsim o altă formulă internațională care să ofere garanții reale că nu vor fi tensiuni în regiune, dar în același timp să nu reprezinte o ocupație militară abuzivă a unei parți al teritoriului țării noastre”.

Așa a comentat liderul partidului de guvernământ, Vlad Plahotniuc, demersul autorităților de a include pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU chestiunea retragerii trupelor militare rusești din R. Moldova.

Potrivit lui Plahotniuc, acest demers este de fapt pentru a întări securitatea în regiune și a elimina situația abuzivă pe care o are în prezent R. Moldova.

„De ce nu s-a făcut până acum (un astfel de demers n.r.) nu vă pot răspunde. Guvernarea nu a fost condusă de PD, formațiunea pe care îl conduc. De ce se face acum pot, însă, să vă spun. Pentru că la guvernare sunt partide care vor să redea Moldovei și cetățenilor ei demnitatea. Și vom demonstra acest lucru și prin alte acțiuni menite să ne consolideze independența ca stat, dar pe de altă parte să asigure stabilitatea în regiune. Iar pentru asta deja colaborăm foarte bine cu țările vecine, inclusiv cu Ucraina, dar și cu alți parteneri externi. Noi sperăm ca și Federația Rusă să susțină până la urma acest demers al nostru și să-l înțeleagă corect”, a spus Plahotniuc într-un interviu pentru o agenție de știri din Ucraina.

Sursa citată s-a referit și declarațiile vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care după ce nu a putut ajunge la Chișinău și a fost declarat persona non grata a spus că „Moldova va plăti pentru asta”.

„Guvernul nu a făcut altceva decât să protejeze demnitatea cetățenilor moldoveni și a țării. Aceste decizii au fost luate după lansarea unor declarații înjositoare la adresa moldovenilor, amenințări și alte lucruri care nu trebuie să existe între două țări. Aceste decizii ale Guvernului au vizat situații concrete, care erau inacceptabile, și nu relația cu Federația Rusă, cu care Moldova își dorește să aibă în continuare o colaborare bună și să consolideze parteneriatul strategic. Având în vedere cele spuse, eu nu cred ca ar trebui ca această situație să capete conotații eronate și să genereze acțiuni care ar putea deteriora relațiile dintre țările noastre”.

De asemenea, Plahotniuc s-a referit și la soluționarea conflictului transnistrean. Punctele moldo-ucrainene de control pe frontiera de est a țării vor avea efecte pozitive în opinia democratului, inclusiv în rezolvarea conflictului transnistrean.

„Cu siguranță va fi redusă contrabanda și vor fi eradicate și alte fenomene infracționale. Rezolvarea conflictului transnistrean depinde în cea mai mare parte de modul în care ceea ce se discuta se implementează. Din păcate, multe lucruri asupra cărora s-a convenit nu sunt implementate de partea transnistreană sub diferite pretexte false, dar cred ca și politicul din Moldova a făcut uneorim, în trecut, greșeli. S-a lăsat de multe ori șantajat, dus cu vorba, ceea ce le-a permis unor așa-ziși lideri transnistreni să aibă abordări arogante și incorecte în raport cu noi. Cred că Moldova trebuie să insiste pe mai mult pragmatism în discuțiile cu partenerii din formatul de negocieri, trebuie să începem să găsim calea spre acțiuni concrete”.

Întrebat dacă poate fi soluționat conflictul transnistrean, Plahotniuc a răspuns: „Sigur că este posibil. Dar pentru asta trebuie lăsate la o parte jocurile geopolitice și discutat strict din perspectiva intereselor cetățenilor moldoveni, indiferent de ce parte a Nistrului se află. Moldova nu are interese geopolitice pe această temă, ci interese interne, strict legate de obiectivul reîntregirii țării și eliminării acestui factor de tensiune în regiune și a acestei situații anormale în care trupe militare străine se află ilegal pe teritoriul țării noastre”, a mai adăugat Vlad Plahotniuc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md