10:07:14 19.04.2024
Stiri

Plahotniuc anunță că NU va mai TOLERA acțiunile lui Dodon: „Suntem pregătiți să dăm un răspuns ferm”. De ce nu dă REPLICI opoziției de dreapta: „Le trebuie o luptă cu un BAU BAU închipuit”

Politică 25.08.2017 14:30 Vizualizări16979 Autor: Ziarul National
Plahotniuc anunță că NU va mai TOLERA acțiunile lui Dodon: „Suntem pregătiți să dăm un răspuns ferm”. De ce nu dă REPLICI opoziției de dreapta: „Le trebuie o luptă cu un BAU BAU închipuit”


Liderul Partidului Democrat (PD) și coordonatorul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, susține că nu are de gând să tolereze toate acțiunile președintelui Igor Dodon, care „contavin Constituției și interesului strategic al R. Moldova”. Președintele partidului de guvernământ l-a avertizat pe Dodon că actuala majoritate este pregătită să vină cu un răspuns ferm, iar aceste disensiuni ar putea să se amplifice în următoarea perioadă.

„Sunt disensiuni apărute mai degrabă pe fondul diferențelor mari politice dintre guvernare și echipa președintelui țării. Noi de la bun început am spus că vom încerca să avem o relație instituțională corectă, să respectăm alegerea făcută de majoritatea moldovenilor, dar asta nu înseamnă că putem accepta acțiuni ale președintelui care contavin Constituției și interesului strategic al Moldovei. E posibil ca aceste disensiuni să se amplifice în următoarea perioada, mai ales în cea electorală. Președintele Dodon o să încerce să forțeze anumite subiecte care în opinia noastra contravin interesului cetățenilor. Dar suntem pregătiți să dăm un răspuns ferm, pe de o parte, dar să nu ne lăsăm antrenați în tensiuni care să aducă instabilitate în țară. Nu vom permite acțiuni care să afecteze parcursul european de dezvoltare al Moldovei”, a declarat Vlad Plahotniuc într-un interviu pentru o agenție din Ucraina.

În același context, liderul PD admite că socialiștii lui Dodon pot ajunge la puterea după alegerile parlamentare din 2018, dar acesta nu e cel mai mare risc.

„Modul în care gândesc ei (socialiștii n.r.) și vad viitorul Moldovei este în general periculos și eu cred că pentru guvernare provocarea cea mare este să reușească să explice oamenilor de ce socialiștii nu sunt o alternativă. Dodon și socialiștii sunt, însă, ajutați foarte tare tocmai de unele partide din opoziția de dreapta, care se pretind a fi proeuropene. Reprezentanții acestor partide bat zilnic pe la uși la Bruxelles ca să sa ceară anularea regimului de vize sau chiar a Acordului de Asociere cu UE. Doar așa știu ei să se lupte cu guvernarea și nu găsesc altceva serios să critice”.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, partidele de opoziție care acuză socialiștii de cârdășie cu majoritatea parlamentară ar face, de fapt, jocul lui Dodon: „Aceste partide s-au transformat în agentul lui electoral. Aceste partide generează o uriașă confuzie în rândul electoratului de dreapta, iar acest lucru se vede în ultimele sondaje. Din păcate, modul naiv și defectuos în care face politică opozitia de dreapta, dar și anumite partide din opoziția de stanga, a permis socialistilor și lui Dodon să-și consolideze poziția și să profite extraordinar de gafele politice ale acestora”.

Democratul le mai transmite reprezentanților partidelor de opoziție de pe drepta eșichierului politic că e păguboasă strategia adoptată de ei – lupta împotriva lui Plahotniuc.

„Nu mă surprind asemenea declarații. Dacă ei mă consideră cardinalul din umbră, așa cum spuneți, sigur că vor să ajungă să aibă puterea pe care își imaginează ei că o am eu. Eu cred că această luptă cu mine e mai degrabă o răbufnire a incapacității lor de a găsi teme de atac reale, de a construi un program de alternativă la actuala guvernare. Ei nu știu ce să facă în politică sau cum să facă politică. Nu au ce să le spună oamenilor și atunci le trebuie o luptă cu un bau bau închipuit. Să pară că sunt și ei într-un război cu cineva, că luptă pentru ceva. În realitate, ei luptă doar cu propria lor criză de idei și soluții. Este o temă care cândva a ridicat partide, dar acum le-a adus la 1 sau 2 la sută. Dar eu o văd, până la urmă, ca o exprimare democratică. Trebuie lăsați să critice ce vor și cum vor, să creadă în astfel de lupte în continuare. De asta nici nu le dau replici prin declarații. Replicile mele vor fi foarte consistente prin acțiuni pozitive, care să ducă la modernizarea țării și la o viață mai bună pentru oameni”, a conchis Vlad Plahotniuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md