Ex-deputat: „În 26 de ani de independență, lucrurile au deraiat catastrofal în Republica Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Ziua Independenței Republicii Moldova este un prilej de mare regret. 26 de ani au trecut în zadar, iar idealurile din 1989 încoace au fost terfelite în demagogie. Mai există totuși speranța că această tranziție ar putea să se termine într-o bună zi. Aș vrea acest sfârșit să fie pașnic și mulțumindu-i pe toți cetățenii Republicii Moldova”, spune într-un interviu la RFI, criticul și istoricul literar, Andrei Țurcanu, fost deputat in primul Parlament al Republicii Moldova și unul dintre cei 278 de delegați ai Legislativului, care au votat Declarația de Independența.

„Ziua Independenței înseamnă mai multe lucruri. În primul rând, îmi amintesc de marea tensiune pe care am trăit-o în acea zi, de emoțiile pe care le-am avut, încercând și reușind să conving colegii mei rusofoni că este în interesul lor și al familiilor lor să voteze independența. Atunci, era o satisfacție că în sfârșit ne-am rupt de Uniunea Sovietică. Acesta era sentimentul general, dominant. Era o sărbătoare că în sfârșit am scăpat de ursul siberian. Perspectivele nu erau clare defel, precum și azi. Chiar întunecate, cu totul. O parte se gândea la o tranziție, o trecere de la Republica Moldova la România Mare, altă parte pur și simplu tăcea, cu gândul că e posibil o țară nouă cu numele R.Moldova”, își amintește Andrei Țurcanu, deputatul care și-a dat votul pentru Declarația de Independență, în 1991, spune pentru RFI.

Întrebat cum vede astăzi Republica Moldova, dar și clasa politică, Andrei Țurcanu ne-a spus: „Nu m-am gândit că în 26 de ani lucrurile o să deraieze într-un mod atât de imprevizibil și chiar catastrofal. Ceea ce se întâmplă azi nu am visat nici în visele cele mai rele de dinainte de 89-90 și chiar atunci când am votat independența R.Moldova. Nu există o clasă politică. O clasă politică se face printr-o tradiție, ani, decenii și secole. Avem niște clanuri economice, de alt ordin, care prin anumite mișcări, mai mult sau mai puțin oculte, au ajuns în fruntea statului, fie prin manipulare, fie prin cumpărare, fie prin alte metode. O altă parte, care reprezintă alte clanuri, sunt în opoziție. Nu se va schimba nimic pentru că esența este aceeași”, consideră criticul și istoricul literar din Republica Moldova.

„Partidele nu au cadre, nu au proiecte pentru ieșirea din criză. Cei de la guvernare se țin pe linia de plutire care poate să dureze și mai multă vreme. Cu credite, cu ajutoare din occident, înclinarea vectorului geopolitic într-o parte sau alta, balansări interminabile. Această situație convine celor care au bani. Ceilalți oameni sau emigrează, sau rămân aici și trăiesc într-o sărăcie lucie”, este de părere fostul deputat moldovean.

Referindu-se la protestele care au tot avut loc împotriva actualei guvernări, Andrei Țurcanu consideră că aceste acțiuni nu pot rezolva ceva, atât timp cât în fruntea lor nu se află ”o forță politică serioasă” și niște oameni care să își asume responsabilitatea acestor proteste.

„Manifestațiile care tot durează mai mulți ani, de fapt, sunt niște proteste fără o finalitate precisă, de interes național. Ce avem în urma acestor proteste? Avem un președinte care este așa cum este. Am avut câteva oportunități care pur și simplu au fost risipite. Am avut un potențial mare, imens de revoltă populară care a fost dus în neant. A venit timpul când politicienii noștri trebuie să-și asume niște responsabilități, cel puțin cei care au posibilitatea asumării acestor responsabilități. Altfel, nu știu dacă vom putea evita, totuși, o mare catastrofă națională la noi, în urma căreia e posibil ca aceștia care azi nu-și asumă răspunderea, să piardă nu doar averile uriașe, dar și altceva. Avem exemple”, conchide criticul și istoricul literar, Andrei Țurcanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...