„Câţi bani aveţi?”. Răspunsul neaşteptat dat de Ion Sturza

Fostul premier Ion Sturza recunoaşte că nu ştie exact câţi bani are, precizând că aceştia sunt investiţi. în companii cu foarte mare grad de risc. Totuşi, omul de afaceri declară că are lichidităţi fizice foarte puţine ”doar strictul necesar pentru rezerve ca să-şi menţină activităţile în caz de criză”.

Astfel, în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC 21, omul de afaceri a avut parte de un moment  mai puţin obişnuit, atunci când moderatorul emisiunii  şi-a cerut permisiunea de a pune o întrebare „în stil moldovenesc”.

Câţi bani aveţi?”, a fost întrebarea jurnalistului.

Da eu ştiu?”, a venit răspunsul omului de afaceri, care a precizat că „dacă companiile sale ar fi listate, el ar fi deschis telefonul şi ar spune cât ar costa la moment companiile sale pe bursă”.

„Eu singur nu ştiu, până când vine cineva şi nu îmi dă bani pentru companiile mele. Ce pot să vă spun, că eu lichidităţi fizice am foarte puţine – doar strictul necesar pentru rezerve ca mă menţine în caz de criză, restul sunt investiţii. în companii cu foarte mare grad de risc”, a spus Ion Sturza.

El a menţionat că în domeniul tehnologiilor ” astăzi eşti rege, iar mâine ai închis uşa, ai plecat acasă şi ai rămas cu nimic”.

Potrivit lui, anume din considerentele menţionate mai sus evaluările  economiştilor de la Bucureşti privind averea sa variază atât de mult de la ” 30 milioane dolari şi până la sute de milioane de dolari”.

Totodată, întrebat de ce nu investeşte în Republica Moldova, Ion Sturza a spus că nu vede sectoare în care ar investi.

Din punct de vedere investiţional, pentru oamenii de afaceri străini Moldova este puţin interesantă: e o ţară mică, cu capacitate de cumpărare limitată şi o economie închisă. Federaţia Rusă – permanent mendre, chiar dacă avem un acord de liber schimb cu UE şi anumite sectoare s-au liberalizat destul de mult, nu avem niciun avantaj. În plus, avem o situaţie incertă cu resursele energetice”, a arătat acesta.

Totuşi, potrivit milionarului, cel mai mare neajuns este faptul că noi nu avem un sistem politic şi legal stabil.

Astăzi nu eşti protejat de lege. Astăzi trebuie să te duci în anumite birouri, să ai anumite înţelegeri şi atunci ai dreptul să operezi în acest teritoriu. Deci, nu este un mediu propice pentru un investitor serios şi, deşi încurajez investitorii străini să investească în RM, pentru mine nu este interesant. Mai mult, eu în ultimul timp investesc masiv în noile tehnologii”, a adăugat Ion Sturza.

Ion Sturza este considerat una dintre cele mai bogate persoane din România. Averea lui Ion Sturza a fost estimată la 38-40 de milioane de euro în anul 2015. În anul 2014, Ion Sturza se clasa pe locul 144 privind cei mai bogaţi oameni din România.

Fost director general adjunct al Rompetrol şi ex-premier al Republicii Moldova în 1999, Sturza s-a remarcat în ultimii ani în business prin investiţia de zece milioane de euro în parcul tehnologic din Cluj, Liberty Tehnology Park pe teritoriul de 4,5 hectare al fabricii de mobilă din localitate.

De asemenea, unul din proiectele importante ale lui Sturza în România este librăria online Elefant.ro, lansată în iunie 2010, când proiectul a primit o investiţie de circa 1,2 milioane de euro din partea Greenlight Invest, fondul de investiţii al ex-premierului moldovean.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.