(DOC) De astăzi, secretele de stat vor fi ştiute de mai multe persoane: Cine sunt acestea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De astăzi lista funcţionarilor care vor avea acces la informaţii confidenţiale se extinde. Proiectul de lege în acest sens fiind publicat, vineri, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, totodată fiind publicat şi decretul şefului statului privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii cu privire la secretul de stat.

Potrivit documentului, în lista celor care au acces la informaţiile confidenţiale au foste incluşi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinţii de instanţe judecătoreşti, Curte de Apel, CSJ, directorul CNA, ANRE, ANRCETI, ANSA, Serviciului de stat de arhivă, președintele CEC, CCA, ANI, Consiliul Concurenței şi primarul general al Capitalei.

Proiectul mai prevede că persoanele, care au acces la informaţia secretă de stat, vor fi remunerate pentru păstrarea acesteia, cu un spor salarial de zece la sută din salariul tarifar.

Din lista celor care au dreptul special de acces la secretul de stat, cel mai puţin vor fi plătiţi secretarii generali ai Preşedinţiei şi Guvernului – cu câte 400 de lei.

Sporul la salariul preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, al directorului Serviciului de stat de arhivă sau al directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică va fi de 650 de lei.

Primarul general al Capitalei va primi, suplimentar la salariu, 950 de lei pentru păstrarea secretele de stat, iar directorul Centrului Naţional Anticorupţie va fi remunerat, în plus, cu 1.050 de lei.

Sporul pentru preşedinţii de instanţe va varia de la 1.700 de lei până la 2.500 de lei, în funcţie de tipul acestora, iar preşedintele CSM va primi, pentru a nu divulga date confidenţiale, 2.525 de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...