În Republica Moldova doar salariile şi indemnizaţiile demnitarilor sunt de ordinul zecilor de mii de lei, pentru profesori, copii orfani, pensionari şi alte pături sociale însă nu se găsesc niciodată mijloace financiare. Potrivit declaraţiilor de avere pentru 2016, miniştrii Guvernului Filip indică averi de ordinul milioanelor. Cel mai bogat este ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, care a declarat în 2016 venituri în mărime de peste patru milioane de lei, în timp ce profesorul de muzică de la Gimnaziul Chiperceni, Orhei, unde şi-a făcut studiile acest ministru, primeşte un salariu lunar de 900 de lei.

Vladimir Cebotari a declarat, pentru 2016, un venit din salariu de ministru de peste 192.000 de lei. Conform declaraţiei de venit, soţia sa a vândut cota-parte de 40% din compania Fly One SRL, încasând un venit de 4 milioane de lei. În acelaşi timp, ministrul deţine 50% dintr-o firmă specializată în comerţ, în valoare de 2.700 de lei, precum şi 95% din Vlaconic, firmă specializată în agricultură, cu valoarea de 655.500 de lei, despre care atât anul trecut, cât şi în 2015 menţiona că nu a intrat în succesiune.Cebotari mai are două case de 180 de metri pătraţi şi 270 de metri pătraţi despre care nu menţionează cât costă. La fel, nu a indicat nici preţul apartamentului pe care l-a vândut anul trecut. Ministrul are mai multe conturi bancare, cel mai valoros fiind de 110.000 de lei. În declaraţia de avere a ministrului au fost depistate încălcări la declararea veniturilor şi proprietăţilor în baza informaţiilor prezentate, însă nu a fost sancţionat, deoarece Autoritatea Naţională de Integritate susţine că omisiunile sunt neesenţiale şi au fost admise neintenţionat.

Cei câţiva lei adăugaţi la salariul profesorilor

Actualul ministru al Justiţiei şi-a făcut studiile la Gimnaziul Chiperceni, raionul Orhei. Directoarea instituţiei, Maria Veveriţă, se plânge că nu a terminat reparaţia în cantina şcolară din cauza muncitorilor necalificaţi şi speră ca să rezolve problemele până la începerea noului an şcolar. Una din cele mai dureroase teme este cea a salariilor care vor creşte de la 1 septembrie curent cu 11%. „Cum să fim mulţumiţi?! Doar o parte din profesori vor primi un pic mai mult, cei care au grade, în rest nimic. Şi această majorare este foarte mică, doar că noi aici, în sat, suntem entuziaşti”, ne spune directoarea. Potrivit acesteia, cel mai mic salariu ridicat la instituţia pe care o conduce constituie 900 de lei, salariul ridicat de profesorul de muzică, iar profesorul de biologie este remunerat cu peste 1.200 de lei. Doar câţiva profesori din cei 18 au salarii care ajung până la 4.500 de lei, pentru un număr mai mare de ore. Prima învăţătoare a ministrului Cebotari, Ana Galescu, ce mai predă în gimnaziu, ridică un salariu de aproximativ 4.500 de lei, de patru ori mai puţin decât elevul său, care, în calitate de ministru, primeşte un salariu lunar de peste 16.000 de lei. Directoarea ne spune că ministrul face anumite cadouri gimnaziului şi îl va invita la careul de inaugurare la 1 septembrie. „Îl ţinem minte, el ne face cadouri, vine pe la noi, într-un an ne-a adus tehnică electronică, ne-a promis costume naţionale. Îi vom scrie pe Facebook un mesaj în care îl vom invita la 1 septembrie”, ne-a spus Veveriţă.

Continuarea citiţi în Jurnal de Chişinău