Oamenii care nu l-au cunoscut pe Andrian Ştempliuc poate că nici n-ar fi auzit de soarta lui tragică, dacă nu s-ar fi iscat scandalul cu preotul de la Frasin, Alexei Gheorghilaş, care a refuzat să primească mortul în biserică, motivând că acesta trăia cu o femeie fără a fi cununat.

În timp ce rudele plângeau, preotul a baricadat intrarea în biserică, argumentând că aceasta ar fi voia Domnului. „Deja Domnului îi va spune dacă a dovedit (să se cunune – n. r.) ori nu…”, a spus el.

 Avea multe planuri

Oamenii care l-au cunoscut pe Andrian au numai cuvinte bune despre el, un tânăr care munceşte de la vârsta de 17 ani. A lucrat în România, Ucraina şi în Federaţia Rusă. Era angajat în domeniul construcţiilor. A fost un bărbat jovial, înalt, aproape chel. Nu bea şi nici nu era scandalagiu. Visa să facă nunta în acest an, să construiască o casă şi să aibă urmaşi.

A făcut cunoştinţă cu Lidia, viitoarea soţie, cu vreo trei ani în urmă. Şi-au înregistrat căsătoria cu un an şi jumătate în urmă. Lidia e trecută printr-un divorţ şi o cam jena dorinţa bărbatului de a face nuntă. „Totdeauna îi spuneam, am 42 de ani, am fost căsătorită. Ce fel de nuntă să mai facem? Dar soţul insista. Era un copil la părinţi. Dorea să organizeze o ceremonie frumoasă, de aceea a şi mers la Moscova, ca să ne cununăm. Câte planuri am avut… Dorea copii. Spunea că vom face totul ca să-i avem. Iubea atât de mult viaţa! Planifica să-şi cumpere maşină. Totodată am depus o cerere la primărie ca să ne dea un loc de casă…”

Ultima oară a discutat cu soţul ei în dimineaţa zilei de 8 iulie, curent. I-a spus că se grăbeşte la muncă. Au stabilit să continue discuţia a doua zi, duminică, pe skype. Dar soţul nu a mai apărut în mediul online şi nici la telefon nu a mai răspuns. „Luni, 10 iulie, telefonul lui era deja deconectat. Am început să ne facem griji. Le-am telefonat prietenilor, rudelor aflate la Moscova, nimeni nu-l văzuse”.

 Pensionari trimişi să-l caute la Moscova

Familia lui Andrian s-a adresat la postul de poliţie din Târnova, Donduşeni. Poliţistul de sector, Veaceslav Şmeliov, a dat un telefon la Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău. Ulterior le-a sugerat rudelor că ar fi mai efectiv să meargă să-l caute direct la Moscova, în regiunea unde bărbatul avea viză de reşedinţă. Mama tânărului a împrumutat bani, şi-a făcut paşaport în decurs de trei ore şi, în aceeaşi seară, le-a spus vameşilor de la Aeroport că merge să-şi caute fiul.

Solicitat să ne spună de ce acest demers nu a fost făcut prin intermediul ministerului de Interne ori de Externe de la Chişinău, Şmeliov a recunoscut că nu s-a mai confruntat cu astfel de situaţii. „Am făcut tot ce mi-a stat în puteri. Am recepţionat plângerea şi am verificat dacă nu s-a întors în RM. Am stabilit că nu a traversat frontiera şi, aşa cum ne-au spus cei de la Ambasadă, le-am recomandat rudelor să se adreseze la forţele de ordine din Moscova”.

 „Noi pe ai noştri nu îi căutăm…”

Rudele bărbatului s-au simţit neglijate la Moscova. Poliţia a înregistrat demersul depus de mama băiatului, Lilia Ştempliuc, şi peste trei săptămâni a anunţat-o că poate să se întoarcă în Moldova, că fiul ei a fost dat în urmărire. „Ei ne-au spus chiar de la început: „Noi pe ai noştri nu-i căutăm, dar voi vreţi să-i căutăm pe ai voştri!”, povesteşte doamna Lilia. Împreună cu alte rude au lipit anunţuri cu fotografia lui Andrian în locurile aglomerate, staţiile de metrou din regiunea în care locuia şi de unde se presupunea că a mers la lucru, în suburbiile Moscovei: Tarasovka, Zagoreanka şi Puşkin. Vestea cumplită i-a găsit peste şase săptămâni. Au primit un mesaj de la un medic de la morga spitalului din or. Puşkin, care i-a anunţat că aşa un om este la morgă. I-a găsit prin intermediul site-ului de socializare Odnoklassniki.

 Lovit de oglinda unui tren

Potrivit versiunii oficiale, Andrian, aflat pe marginea peronului în noaptea de 8 iulie, a fost lovit de oglinda unui tren suburban. „La morgă, am fost criticaţi de medic, că de ce ne-am adresat atât de târziu. Dar cât de mult l-am căutat! Cel mai tare regretăm acum că nu i-am fost alături în cele şase săptămâni cât a stat în secţia de reanimare, să-l mângâi, să-i umezesc buzele, că avea gura arsă, să simtă că are susţinere. Noi am trecut pe lângă acel spital când încleiam anunţuri. Avea paşaportul la el, de ce nu ne-a contactat oare nimeni…?”, se frământă mama băiatului.

Prietenii, rudele au contribuit cu ce au putut ca să aducă trupul neînsufleţit al lui Andrian Ştempliuc acasă, formalitate care costă peste 2000 de euro.

 Refuzul preotului de la Frasin

Devastaţi de pierdere, părinţii lui Andrian au fost năuciţi şi de vestea că preotul Alexei Gheorghilaş refuză să-l prohodească pe fiul lor. „Preotul ne-a cerut să-i prezentăm certificatul de deces, pentru a se convinge că nu s-a sinucis. Pe urmă ne-a chemat şi ne-a spus că nu-l primeşte în biserică pentru că nu a fost cununat. Mama i-a spus: „Matale ştii că anul acesta urmau să se cunune, te-am informat”.  „Da, dar nu pot face această greşeală”, i-a spus preotul. Mie mi-a sugerat să vin la mărturisire şi împărtăşanie, ca să nu ajung „în aceeaşi situaţie”. Dar o să merg într-un sat vecin la mărturisire şi împărtăşanie…”, mai spune soţia bărbatului, Lidia.

Şi pentru că preotul a încuiat biserica refuzând să le dea până şi frânghiile necesare pentru a coborî sicriul în groapă, pe marginea gropii părinţii şi-au plâns şi acest necaz. A alergat unul din prieteni şi sicriul lui Andrian Ştempliuc a fost coborât cu ajutorul unui odgon folosit la tractarea automobilului.

Citiţi continuarea articolului în Jurnal de Chişinău