Krasnoselski se întoarce împotriva Chișinăului: Rusia ar putea cere ONU recunoașterea Transnistriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Guvernului Republicii Moldova de a iniția procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova” a nemulţumit destul de mult aşa-numitele autorități de la Tiraspol, care sunt gata să ceară Federației Ruse să solicite ONU recunoașterea Transnistriei. Cel puţin asta este dolenţa aşa-numitului lider, Vadim Krasnoselski.

Conform presei de la Tiraspol, Krasnoselski spune că dacă Republica Moldova cere ONU retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, atunci, Rusia va cere ONU să discute problema recunoaşterii teritoriului din stânga Nistrului.

„Rusia nu este doar un stat puternic. Rusia este garantul soluționării conflictului, la fel și garantul procesului de negocieri în formatul „5+2″. În acest context, Federația Rusă ar putea reprezenta interesele Transnistriei la Organizaţia Naţiunilor Unite. Dacă Republica Moldova cere dezbaterea subiectului retragerii pacificatorilor ruși din Transnistria, atunci, de ce Federaţia Rusă să nu abordeze la ONU problema privind recunoașterea Transnistriei”, a declarat Krasnoselski într-un interviu acordat pentru «Парламентской газете», citat de novostipmr.com.

Citeşte şi: MAEIE: Iniţiativa Chişinăului nu urmăreşte retragerea pacificatorilor ruşi, dar evacuarea Grupului Operativ al Forţelor Armate ruse

În opinia aşa-numitului lider transnistrean Chişinăul doreşte anume evacuarea pacificatorilor ruşi, prezenţa cărora ar fi fost declarată neconstituţională pe teritoriul Republicii Moldova de către Curtea Constituţioanală de la Chişinău.

Anterior, acesta a declarat că „evacuarea trupelor ruse din Transnistria este un drum direct spre război”.

„Pe noi nu ne-au întrebat dacă dorim retragerea pacificatorilor ruşi. Dar noi suntem împotrivă ca militarii ruşi să părăsească regiunea, pentru că asta ar însemna război. Solicitarea Chişinăului către ONU poate fi interpretată ca un început a aplicării forţei contra Transnistriei. Noi ne punem speranţa în Rusia, în cei 220 de mii de cetăţeni ruşi care locuiesc în Transnistria, pe poziţia pe care Rusia o poate expune în cadrul ONU, şi în general pe protecţia Rusiei”, a declarat Krasnoselskii.

Autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda zilei a celei de-a 72 sesiune a Adunării Generale a ONU, care se va desfășura la începutul lunii viitoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...