Reformele sunt inevitabile: Ce trebuie să facă Guvernul pentru ca economia Republicii Moldova să se dezvolte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia moldovenească a revenit, în ultima perioadă, pe o traiectorie în creștere. Conform proiecției actuale, tendința se va dezvolta cu aceeași viteză și după anul 2017. Concluzia se conține într-o analiză publicată recent de German Economic Team (EGT).

Experții GET susțin că economia moldovenească a fost recuperată în mare măsură, iar principalii indicatori macro-economici se dezvoltă pozitiv. Analiza denotă că potențialul de creștere, nevalorificat încă pe deplin, poate fi atins prin intermediul reformelor structurale.

În 2017, există posibilitatea reluării și consolidării investițiilor publice, de rând, cu creșterea creditării agenților economici prin intermediul sectorului bancar.

„Trebuie menționat că ratele de creștere semnificativ mai mari sunt posibile și necesare dacă Republica Moldova dorește să ajungă la nivelul economiilor mai dezvoltate. Pentru aceasta, reformele structurale sunt inevitabile. Reformele actuale din sectorul bancar arată modul în care acest lucru poate fi atins”, este menționat în analiza GET.

Totodată, experții susțin că aceste reforme se desfășoară în cooperare cu FMI pentru a evita repetarea fraudei bancare din 2014. Pentru creșterea sustenabilă, alte domenii ale economiei moldovenești trebuie reformate într-o manieră similară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...