Această iniţiativă intervine la câteva zile după ce SUA au luat măsuri împotriva a 10 organizaţii şi şase persoane particulare, chinezi şi ruşi, acuzate de a ajuta financiar Coreea de Nord prin importul de cărbune.

"Vom continua să îndemnăm Coreea de Nord să se îndrepte spre denuclearizare", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Yoshihide Suga într-un briefing de presă. "Acesta este momentul pentru a creşte presiunea", a insistat el.

În vizorul autorităţilor japoneze se află patru companii chineze şi două din Namibia, precum şi două persoane particulare.

Rolul Chinei, ţara cea mai apropiată de regimul nord-coreean, este considerat esenţial în acest dosar, în timp ce Namibia şi-a strâns legăturile cu Phenianul în ultimii ani, conform mass-media nipone.

Japonia a impus deja sancţiuni similare entităţilor implicate în achiziţionarea de materii prime şi în activitatea de cercetare referitoare la programele nuclear şi balistic ale Coreei de Nord. Ultimele datează de la sfârşitul lunii iulie: acestea au vizat cinci firme, dintre care doua chineze şi nouă persoane particulare.

Statele Unite şi aliaţii lor, în special Japonia şi Coreea de Sud, sunt în alertă după ce regimul de la Phenian a efectuat în iulie două teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM).

O exacerbare a tensiunilor s-a produs la începutul lunii august, când preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va dezlănţui "focul şi mânia" asupra Coreii de Nord. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a replicat promiţând o salvă de rachete asupra insulei americane Guam, în Pacific, proiect pe care a decis în cele din urmă să-l amâne.