Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Telenești, Râșcani și Cahul -…

Telenești, Râșcani și Cahul – localitățile îndrăgite de cocostârci

În cadrul unui Recensământ al cuiburilor de cocostârci din Moldova, membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au avut parte de o surpriză. Vitalie Ajder, președintele SPPN, și Silvia Ursul, responsabilă de comunicare și proiecte în cadrul organizației, au descoperit în localitatea Parcova, raionul Edineț, un cuib de cocostârc cu 4 pui.

Alături de cuib era pasărea adultă, unul dintre părinții puilor, care avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal plastic de culoare neagră, pe care era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată – Ungaria.
Colegii ornitologi unguri au oferit mai multe informații în acest sens. Cocostârcul a fost inelat în iunie 2011, în primul său an de viață. Puiul, împreună cu cei patru frați ai săi, au apărut într-un cuib din localitatea Szeremle, județul Bács-Kiskun. De la data la care a fost inelat, aceasta este prima detectare a cocostârcului, fiind de asemenea prima observație din Moldova a unei păsări inelate în Ungaria.
Nimeni nu cunoaște momentul în care acest cocostârc s-a stabilit în Parcova sau dacă anterior a cuibărit în alte locuri. În R. Moldova, cuibul cu cei patru pui urmează a fi monitorizat pe viitor, pentru acumularea unor informații utile în acest sens.
Membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii amintesc că cocostârcul, sau barza albă, e o pasăre fidelă cuibului său, revenind an de an în același loc. Totuși, există puține cazuri în care puii cuibăresc în imediata apropiere a cuibului părintesc. De obicei, aceștia vagabondează în grup, în primii ani de viață, acoperind uneori distanțe impresionante și ajungând în țări situate departe de locul lor de origine. Acesta poate fi și cazul cocostârcului din Parcova, care a ales să se stabilească în afara Bazinului Carpatic, la o distanță de 682 km de la cuibul părintesc. Potrivit colegilor din Ungaria, există 7 cazuri de acest gen documentate în momentul de față, iar cel din Moldova este al 8-lea.
Specialiștii spun că inelarea păsărilor e o metodă folosită încă în secolul 19, având scopul de a urmări traseul pe care îl parcurg păsările sălbatice de-a lungul vieții și pentru a afla speranța de viață a acestora. Inelarea reprezintă
marcarea păsărilor prin ataşarea în jurul piciorului a unui inel de metal sau de plastic, care conţine un cod
alfa-numeric unic, pe baza căruia se poate afla de la centrala ornitologică din țara în care a fost inelată
pasărea date precum: specia, sexul, data şi locul capturării sau persoana care a făcut inelarea. Pentru păsările
mari, care sunt greu de capturat ca adulţi, se practică inelarea puilor înainte de a părăsi cuibul, iar acest lucru
permite observarea numărului de păsări care ajung la maturitate.
În 2017, în urma Recensământului cuiburilor de cocostârc, în R. Moldova au fost înregistrate 264 cuiburi și au fost înregistrați 352 de pui. Cele mai multe cuiburi sunt instalate pe piloni de beton (146) și pe piloni de lemn (48). Au fost identificate 41 de cuiburi instalate pe copaci, iar restul de 29 de cuiburi sunt amplasate pe diverse suporturi (13 pe turnuri de apă, 6 pe stâlpi de fier, 3 pe monumente, 3 pe case și unul singur pe horn de cărămidă). Cele mai multe cuiburi au fost înregistrate în raioanele Telenești (21), Râșcani (20), Cahul (19). Raioanele cu cele mai puține
cuiburi sunt Briceni și Cantemir, câte un singur cuib.