Iurie Leancă: Igor Dodon e persona non grata atât în România, cât şi în Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, este de părere că președintele Igor Dodon este de facto persona non grata în România şi Ucraina, în contextul în care a ignorat un dialog cu aceste două ţări, dar şi pentru că a făcut declaraţii scandaloase la adrese lor, cum ar fi cea că peninsula ucraineană Crimeea aparține Federației Ruse.

„Noi avem două state vecine: Ucraina și România. Uitați-vă că domnul Dodon, prin tot ce a făcut până acum, și din momentul înscăunării inclusiv, practic, e o persoană non-grata de facto, încă nu juridic, dar de facto e o persoană nongrata atât în România, cât și în Ucraina”, a declarat Leancă într-un interviu pentru Europa Liberă.
Acesta îşi argumentează poziţia prin faptul că Dodon, din momentul din care a devenit preşedinte nu a avut cel puţin vreo discuţie telefonică cu liderul de la Kiev sau cel de la Bucureşti.

„A avut vizite într-o ţară sau alta? A discutat problemele care există? Nu! Şi nici nu o va face. Fiindcă, prin tot ce a făcut până acum, a făcut declaraţii scandaloase”, a adăugat Leancă.

În context, acesta îi recomandă lui Dodon să ia aminte că, în politică contează cuvintele şi simbolul, dar și mai mult contează acțiunile. „Dânsul propune să ne dezicem de geopolitică, analizați acțiunile lui de politică externă din momentul în care s-a înscăunat la Președinție. Noi avem doi vecini. Orice moldovean cu mintea trează știe că ai doi vecini cu care trebuie să te înțelegi bine. Dacă nu te înțelegi bine – certuri, sfadă, bătăi, Doamne ferește, și așa mai departe”, mai spune Iurie Leancă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...