Un asteroid de mari dimensiuni va trece pe lângă noi în câteva zile: Orbita sa e potenţial periculoasă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asteroidul Florence va trece la o distanţă relativ mică de Pământ la 1 septembrie. Florence este cel mai mare astfel de obiect spaţial rătăcitor care se apropie de Terra de la începutul observaţiilor făcute de NASA cu privire la asteroizii din vecinătatea planetei noastre, cu orbite potenţial periculoase.

Acest asteroid are un diametru de 4,4 kilometri şi va trece la 7 milioane de kilometri distanţă de planeta noastră, adică de 18 ori distanţă de la Pământ la Lună – o distanţă sigură, dar, în termeni astronomici, suficient de mică pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la astfel de roci cosmice şi ce ar însemna o eventuală ciocnire pentru civilizaţia umană, arată SPACE.com.

„Deşi mulţi asteroizi identificaţi au trecut mai aproape de Pământ decât o va face Florence la 1 septembrie, toţi aceştia erau mult mai mici”, a comentat Paul Chodas, managerul Centrului NASA pentru Studiul asteroizilor din apropierea Terrei (Center for Near-Earth Object Studies – CNEOS).

În timp ce asteroidul Florence va trece pe lângă Pământ, astronomii vor profita de ocazie pentru a obţine imagini radar ale obiectului cosmic şi pentru a afla mai multe despre dimensiunile sale exacte şi caracteristicile de la suprafaţă.

Astronomii amatori vor putea urmări acest asteroid cu telescoape de mici dimensiuni încă de la sfârşitul lunii august, când Florence va începe să strălucească pe cerul nopţii în direcţia constelaţiei Piscis Austrinus (Pestele Austral).

Acest obiect cosmic a fost descoperit de astronomul Schelte „Bobby” Bus, de la Observatorul Siding Spring din Australia, în 1981.

La 1 septembrie acest obiect se va afla la cea mai mică distanţă faţa de Terra din 1890 şi până în prezent. Florence ne va vizita din nou, la o distanţă similară, abia în anii 2500.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...